Friday 4 October 2024

VEGAN KROFNE SA FILOM OD JABUKA

Vegan krofne iz rerne sa filom od jabuka. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
420 g mekog brašna
120 ml soka od jabuke, sobne temperature
120 ml tople vode
40 ml ulja
40 g svežeg kvasca
25 g žutog šećera
10 g soli
1 kašičica vanile
Za fil
500 g jabuka, oljuštenih i naseckanih
150 g žutog šećera
15 g gustina
50 ml vode
½ kašičice vanile
¼ kašičice ružine vodice
Za topping
100 g vegan maslaca, otopljenog
50 g kristal šećera
50 g tamno smeđeg šećera

Priprema
Najpre napraviti testo. Izmešati sveži kvasac sa šećerom, sokom od jabuke i vodom, pa ostaviti 10-15 minuta, da se kvasac aktivira. Kada je spreman, dodati mu ulje i vanilu, dobro promešati, te prosejati brašno i so. Mešati varjačom dok se ne formira veoma mekano testo.
Prebaciti testo na dobro pobrašnjenu površinu i mesiti rukom oko 5 minuta, dok ne postane mekano i glatko. Ne bi trebalo da se previše lepi, ali zato što je veoma mekano, može se dodati još kašika-dve brašna. Vratiti testo u posudu, pokriti i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena, da se udvostruči.
Dok testo odmara, napraviti fil. U šerpici izmešati sitno seckane jabuke i šećer, te staviti na srednje jaku vatru. Pustiti da lagano vri, povremeno mešajući, oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Zasebno izmešati gustin, vodu, vanilu i ružinu vodicu, dodati u jabuke i kuvati, uz stalno mešanje, dok sva tečnost ne ispari i dok fil ne postane aromatičan. Ostaviti da se ohladi.
Naraslo testo blago premesiti, pa podeliti na 9 jednakih delova po težini. Bez ikakvog oblikovanja, svaki od njih poravnati rukom, dodati deo fila i dobro zatvoriti. Posvetiti malo pažnje ovom delu, da bi fil ostao u krofnama u toku pečenja. Poređati oblikovane krofne na veliki pleh obložen pek papirom, obilno poprskati hladnom vodom, pokriti krpom i ostaviti da rastu dok se ne udvostruče. U međuvremenu, uključiti rernu da se greje na 200˚C.
Čim su krofne spremne, peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 12-15 minuta. Trebalo bi da ostanu što mekše, pa ih paziti da se ne prepeku. Dok se peku, rastopiti vegan maslac i pomešati obe vrste šećera u posebnoj posudi. Čim su pečene, izvaditi ih iz rerne, ostaviti da se malo prohlade i pažljivo, jer će biti veoma vruće, uvaljati u maslac sa svih strana, a odmah zatim u šećer. Staviti na tacnu za posluženje i služiti čim se prohlade po Vašem ukusu. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 veoma velikih krofni.