Monday 16 September 2024

VEGAN VOĆNA TORTA

Vegan voćna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice od vanile
250 g mekog brašna
60 g pšeničnog griza
250 g kristal šećera
2 1/2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice vanile
250 ml hladne vode
1 kašika ulja
Za vegan vanila krem
500 ml sojinog mleka
50 g mekog brašna
50 g gustina
100 g žutog šećera
2 kašičice vanile
1/4 kašičice mlevene kurkume, po želji
180 g vegan maslaca, sobne temperature
Za fil od jagoda
300 g svežih jagoda
80 g kristal šećera
1 kašičica svežeg limunovog soka
1/2 kašičice vanile
1 kašika gustina
2 kašike hladne vode
Za fil od kajsija
300 g svežih kajsija
80 g žutog šećera
1 kašičica svežeg limunovog soka
1 kašika gustina
2 kašike hladne vode
Za fil od bresaka
300 g svežih bresaka
80 g kristal šećera
1 kašičica svežeg limunovog soka
1 kašika gustina
2 kašike hladne vode

Priprema
Mleko pomešati sa brašnom, gustinom, šećerom, vanilom i kurkumom, pa staviti na srednje jaku vatru i pustiti da se lagano zagreva. Kada mleko počne da se zagreva, početi sa laganim mešanjem. Čim počne da vri, mešati energično 2-3 minuta, dok se ne zgusne i ne dobije teksturu gustog pudinga. Skinuti sa vatre i dodati 30 g maslaca, pa mešati da se otopi. Pokriti plastičnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Pomešati brašno, prašak za pecivo, griz i šećer, pa ostaviti sa strane. Kada je rerna spremna, pred samo pečenje, sipati sve tečne sastojke preko suvih, dobro izmešati i podeliti među kalupima. Odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-18 minuta, proveravajući čačkalicom još i pre 15 minuta, da bi ostale mekane i sočne. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hlade u kalupima oko 10 minuta, okrenuti ih na rešetku i potpuno ohladiti.
Sva tri fila praviti na isti način. Naseckati voće na komadiće, pa ga izmešati sa šećerom, vanilom i limunovim sokom i pustiti da vri 10-15 na srednje jakoj vatri. Nakon tog vremena i nakon što se voće ukuva, izmešati gustin i hladnu vodu, sipati u voće i kuvati još minut-dva. Skinuti sa vatre, ostaviti sa strane i povremeno mešati dok se hladi.
Kada se fil od vanile ohladi, penasto umutiti ostatak maslaca električnim mikserom na najvećoj brzini, pa mu dodavati fil, kašiku po kašiku, dok se sve ne sjedini. Podeliti ga na tri jednaka dela. Poravnati korice, ako je potrebno, pa ih preseći na dva tanka dela.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Naneti trećinu fila od vanile, pa na njega staviti fil od kajsija. Staviti narednu koricu, zatim vanil fil, pa fil od jagoda. Ponoviti sve još jednom, nanoseći fil od bresaka na isti način. Staviti i poslednju koricu, pokriti je plastičnom folijom, pa staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Hladnu tortu dekorisati po želji i služiti dobro ohlaženo. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 velikih porcija.