Wednesday 18 September 2024

VEGAN TORTA OD ŠARGAREPE SA KREMOM OD KAJSIJA I MANDARINA

Vegan torta od šargarepe sa kremom od kajsija i mandarina. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice od šargarepe
150 g oštrog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
180 g kristal šećera
60 ml ulja
250 g šargarepe, oljuštene i iseckane
30 g vegan meda ili javorovog sirupa
2 kašičice vanile
75 ml ključale vode
Za fil od suvih kajsija i mandarina
100 g suvih kajsija
300 g mandarina, očišćenih
50 g kristal šećera
4 kašičice gustina
1 kašika hladne vode
Za fil od bele čokolade
200 g vegan bele čokolade
200 g vegan slatke pavlake
120 g vegan maslaca, isečenog na kockice
1 kašičica vanile
mali prstohvat morske soli

Priprema
Najpre potopiti suve kajsije u ključalu vodu na 10-15 minuta, ili dok ne omekšaju. Istovremeno otopiti vegan belu čokoladu, vegan slatku pavlaku i vegan maslac, bilo na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj pećnici. Lagano mešati dok se ne sjedini, skinuti sa vatre, dodati vanilu i malo soli, dobro izmešati i prekriti providnom folijom ili papirom za pečenje. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim staviti u frižider na najmanje 6 sati.
Dobro ocediti kajsije i staviti ih u blender, zajedno sa mandarinama. Blendirati sve dok se ne dobije glatki pire, te ga sipati u šerpicu, dodati šećer i kuvati na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, ili dok se ne zgusne. Dok se voće kuva, umutiti hladnu vodu i gustin i ostaviti sa strane.
Nakon 10 minuta, dodati gustin pireu od mandarina i kajsija i kuvati još 2-3 minuta uz stalno mešanje, dok se ne formira gusti i sjajni krem. Skloniti sa vatre, prekriti vrh providnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Za pripremu kora, šargarepe skuvati u vodi ili na pari dok ne omekšaju, 15-20 minuta. Ostaviti ih sa strane da se ohlade, uključiti rernu na 180°C i obložiti pravougaoni kalup (20x30 cm) papirom za pečenje.
Dobro ocediti kuvane šargarepe i izmeriti 200 grama. Staviti ih u blender zajedno sa vegan medom, vanilom, uljem i vodom i blendirati dok se ne dobije potpuno glatki pire. Prosejati brašno sa praškom za pecivo u veliku posudu, dodati šećer i dobro umutiti. Napraviti udubljenje u sredini, sipati pire od šargarepe i mešati žicom dok se ne sjedini. Smesu odmah sipati u pripremljeni kalup i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, 15-18 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se hladi u kalupu oko 10 minuta, a zatim preokrenuti na rešetku da ohladi u potpunosti.
Kada su filovi spremni, a korice hladne na dodir, nastaviti sa slaganjem torte.
Izvaditi fil od bele čokolade iz frižidera i umutiti ga električnim mikserom u veoma čvrst šlag. Promešati kuvani džem od kajsija i mandarina kašikom ili spatulom dok ne postane gladak i lako maziv i staviti ga u kesu za ukrašavanje. Poravnati koricu, ako je potrebno, pa je preseći na dva dela po dužini i debljini, kako bi se dobile četiri tanke kore. Neće biti savršeno kvadratne, ali to je u redu.
Staviti prvu koru na poslužavnik. Zatvoriti mali kalup za torte oko nje i dodati visoki list acetatne folije. Staviti punu kašiku fila od bele čokolade, lepo ga rasporediti i dodati trećinu džema. Dodati još jednu punu kašiku fila, pokrivajući džem u potpunosti i staviti drugu koru. Nastaviti slaganje na ovaj način još dva puta, a zatim staviti poslednju koricu. Pokriti papirom za pečenje kako bi se sprečilo isušivanje i staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati, zajedno sa preostalim filom od bele čokolade.
Kada torta bude čvrsta i spremna, izvaditi je iz frižidera, ukloniti kalup za torte i ukrasiti preostalim filom. Čuvati u frižideru do posluživanja, jer ima najbolji ukus kada je lepo rashlađena. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.