Wednesday 18 September 2024

VEGAN LETNJA VOĆNA TORTA

Vegan letnja voćna torta sa breskvama i kajsijama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane korice torte
180 g mekog brašna
40 g gustina
180 g kristal šećera
2 kašičice praška za pecivo
200 ml hladne vode
50 ml ulja
2 kašičice vanile
Za voćni žele centar
150 g kajsija
100 g narandži
50 g bresaka
85 g kristal šećera
75 ml hladne vode
1 kašičica vanile
80 g gustina
60 g vegan maslaca
Za fil od svežeg voća
250 g kajsija
50 g bresaka
100 g narandži
100 ml hladne vode
80 g gustina
75 g kristal šećera
250 g vegan maslaca, sobne temperature
2 kašičice vanile

Priprema
Za krem fil od svežeg voća, naseći sve na sitne kockice, pa pomešati sa vodom, šećerom, gustinom i vanilom, te staviti na srednje jaku vatru da provri. Čim provri, početi sa mešanjem i kuvati 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i odmah prekriti vrh plastičnom folijom ili papirom za pečenje. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti tri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne bez posebnog redosleda, pa brzim pokretima sjediniti. Podeliti masu na tri jednaka dela i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta, proveravajući ranije čačkalicom. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade u kalupima.
Za voćni žele, voće naseckati jako sitno ili napraviti pire štapnim mikserom, pa izmešati sa vodom, šećerom, gustinom i vanilom. Staviti na srednje jaku vatru i sačekati da počne da vri, pa snažnomešati 2-3 minuta, dok dok se ne formira vrlo gusta voćna pasta. Skinuti sa vatre i odmah dodati vegan maslac. Ostaviti da stoji minut, zatim mešati da se sve sjedini. Po želji, sve se može izmešati štapnim mikserom. Prekriti plastičnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Kada se sve ohladi, nastaviti sa sastavljanjem torte. Penasto umutiti omekšali vegan maslac, voćni fil dobro umutiti da postane kremast. Dodavati voćni krem u maslac, neprestano muteći, dok se ne dobije ujednačeni fil. Staviti jedan deo u dresir kesu, a ostatak držati sa strane. Korice poravnati ako je potrebno, a voćni žele blago promešati.
Staviti prvu koricu na tacnu za torte, naneti kašiku-dve fila na celu koricu, pa napravi obruč od fila do same ivice. Dodati polovinu žele mase i poravnati. Staviti narednu koricu i ponoviti postupak. Staviti poslednju koricu, pa premazati vrh i stranice torte ostatkom fila. Staviti u frižider na najmanje 8 sati i poslužiti tortu dobro ohlađenu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.