Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA I BADEMIMA

Vegan čokoladna torta sa višnjama i bademima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownie podlogu
60 g oštrog brašna
30 g ražanog brašna
90 g kristal šećera
20 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice sode bikarbone
¾ kašičice praška za pecivo
120 ml mlake vode
25 ml ulja
2 kašičice vanile
1 kašičica jabukovog sirćeta
Za žele od višanja i nara
100 g višanja, svežih ili odmrznutih
50 g semenki nara
50 ml hladne vode
40 g gustina
10 g vegan maslaca, hladnog
Za hrskavu badem čokoladu
100 g crne čokolade (75%)
30 ml vegan slatke pavlake
30 g listića badema
Za čokoladni krem
100 g crne čokolade (75%)
200 ml vegan slatke pavlake
1/2 kašičice vanile

Priprema
Prvo pripremiti žele od višanja i nara, jer treba da bude zamrznut. Izblendirati višnje sa semenjem nara, vodom i šećerom, dodati gustin i izblendirati ponovo. Smesu sipati u šerpicu i pustiti da provri na srednjoj vatri, često mešajući. Kada počne da vri, kuvati dok se ne zgusne, minut ili dva, stalno mešajući, jer će se lepiti.
Čim se zgusne, skinuti sa vatre i dodati naseckan vegan maslac. Dobro promešati i sipati u okrugli kalup prečnika 12 cm, obložen papirom za pečenje. Prekriti vrh komadom providne folije ili krugom papira za pečenje i staviti u zamrzivač na najmanje 4 sata, ili dok ne bude potpuno zamrznut.
Zatim pripremiti čokoladni krem fil. Iseckati čokoladu i staviti je u šerpicu, pa dodati slatku pavlaku i vanilu i staviti na srednje jaku vatru. Polako i ravnomerno zagrevati, povremeno lagano mešajući, dok se potpuno ne otopi i sjedini. Skinuti sa vatre, ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim staviti u frižider na najmanje 4 sata, ili dok ne postane veoma hladno.
Za brownie čokoladnu podlogu, uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup za tortu (15 cm) papirom za pečenje. Prosejati obe vrste brašna, dodati kristal šećer, kakao prah, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i dobro umutiti. Dodati toplu vodu, ulje, vanilu i sirće i mutiti dok se smesa ne sjedini. Sipati u pripremljeni kalup i peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Paziti da se ne prepeče. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu.
Za slaganje torte, staviti čokoladnu podlogu na tacnu za serviranje, staviti prsten za tortu oko nje, obložiti ga acetatnom folijom i čvrsto zatvoriti. Otopiti zajedno crnu čokoladu i vegan slatku pavlaku i odmah dodati listiće badema. Dobro promešati, preliti preko podloge, lepo poravnati i staviti u frižider da se stegne.
Izvaditi čokoladni krem iz frižidera i umutiti ga električnim mikserom u veoma čvrst šlag. Izvaditi zamrznuti žele iz zamrzivača i staviti ga preko sloja čokolade i badema. Odvojiti nekoliko kašika umućenog krema za dekoraciju, a ostatak rasporediti preko torte, kašikom, kako bi se sve ravnomerno rasporedilo. Poravnati vrh, ukrasiti odvojenim kremom, pa staviti u frižider na najmanje 8 sati. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.