Wednesday 18 September 2024

VEGAN VEKNICA OD TREŠANJA I CRNOG VINA

Vegan veknica od trešanja i crnog vina. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
250 g oštrog brašna
100 g hlebnog brašna
120 ml tople vode
30 g žutog šećera
25 g svežeg kvasca
100 g sosa od jabuke
20 ml ulja
1 kašičica vanile
10 g soli
60 g vegan maslaca, hladnog
Za fil od trešanja i crnog vina
300 g svežih trešanja, bez koštica
75 ml vegan crnog vina, Merlot ili Pinot Noir
100 g kristal šećera
1/4 šipke vanile

Priprema
Najpre zamesiti testo. U posudi izmešati toplu vodu, šećer i sveži kvasac, pa ostaviti da se rastvori i aktivira. Kada je kvasac spreman, dodati sos od jabuka, vanilu i ulje i dobro izmešati. Dodati obe vrste brašna i so i energično mešati varjačom dok se ne formira veoma mekano testo. Trebloa bi da se odvaja od stranica posude i ne lepi previše, ali ako se lepi, dodati još jednu kašiku oštrog brašna i dobro izmešati. Kada se formira testo, dodati vegan maslac i sve sjediniti. Biti strpljiv sa ovim korakom, jer će biti potrebno malo vremena da testo upije maslac. Staviti umešeno testo u veliku posudu, pokriti krpom i ostaviti da raste, do sobne temperature, oko sat vremena do sat i po, ili dok se ne udvostruči.
Nakon toga, pripremiti fil od trešanja. Trešnje staviti u šerpicu, dodati semenke vanile, celu šipku vanile, vino i šećer. Kratko promešati i pustiti da provri na srednjoj temperaturi. Kuvati, često mešajući, dok se ne zgusne do teksture gustog džema, 15-20 minuta. Ne mešati previše, samo povremeno protresati lonac, kako bi trešnje ostale cele. Skinuti sa vatre, izvaditi šipku vanile i ostaviti da se ohladi.
Kada testo bude spremno, preneti ga na blago pobrašnjenu površinu i podeliti na tri jednaka dela. Razvući svaki deo u veliki pravougaonik i raspodeliti trećinu voćnog fila. Uviti svaki deo testa u rolat i dobro zatvoriti ivice. Napraviti pletenicu od tri dela testa, uviti krajeve ispod i staviti u kalup za hleb obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti da raste drugi put, oko 30 minuta. Zagrejati rernu na 200°C.
Kada rerna bude spremna, obilno poprskati hleb hladnom vodom i odmah peći na 200°C, 25-30 minuta, ili dok korica ne postane zlatna. Pečeni hleb izvaditi iz rerne, poprskati hladnom vodom za mekšu koricu i ostaviti da se ohladi dovoljno da se može izvaditi iz kalupa, a zatim još najmanje 30 minuta na rešetki, naseći i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 bogatih porcija.