Saturday 14 September 2024

VEGAN TORTA SA LIMUNOM I BOROVNICAMA

Vegan torta sa limunom i borovnicama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za meke korice
350 g mekog brašna
50 g gustina
3 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
200 g kristal šećera
400 ml hladne vode
100 ml ulja
30 ml svežeg limunovog soka
2 kašičice vanile
200 g borovnica, svežih ili zamrznutih
Za krem fil
400 ml sojinog mleka
40 g gustina
40 g mekog brašna
75 g kristal šećera
2 kašičice vanile
1/2 kašičice sveže rendane kore limuna
1/4 kašičice soli
100 g vegan maslaca, isečenog na kocke
20 ml svežeg limunovog soka

Vegan torta sa limunom i borovnicama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Mleko izmešati sa gustinom, brašnom, šećerom, solju i vanilom, te staviti na srednje jaku vatru. Početi sa mešanjem čim počne da se zagreva, da ne bi zagorelo. Kada mleko počne lagano da vri, kuvati, uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok ne počne da podseća na gust puding. Skinuti sa vatre, i dodavati komadiće omekšalog vegan maslaca, jedan po jedan, uz stalno mešanje, dok se ne sjedini. Pokriti vrh folijom i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne i nežno mešati dok se ne poveže. Na samom kraju nežno umešati borovnice, pa podeliti masu ravnomerno između četiri kalupa. Takođe je u redu podeliti najpre masu po kalupima, pa u svaki dodati borovnice zasebno. Peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-12 minuta. Pečene ostaviti u kalupima 10 minuta, a zatim prebaciti na rešetku.
Kada je fil hladan na dodir, dobro ga umutiti mikserom na najvećoj brzini, pa ga podeliti na tri jednaka dela po težini, a korice poravnati ako je potrebno.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti visoki ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Dodati deo fila, poravnati, pa staviti narednu koricu. Nastaviti ovako dok se sav materijalne potroši, pa pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Neposredno pre serviranja, dekorisati po želji. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.