Wednesday 18 September 2024

VEGAN TORTA SA JAGODAMA I PISTAĆIMA

Vegan torta sa jagodama i pistaćima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane korice od jagode
300 g svežih, zrelih jagoda
90 ml mlake vode
90 ml ulja
2 kašičice jabukovog sirćeta
2 kašičice ekstrakta vanile
250 g oštrog brašna
200 g kristal šećera
10 g praška za pecivo
4 g sode bikarbone
Za fil od pistaća
450 ml sojinog ili bademovog mleka
80 g gustina
50 g prah šećera
200 g vegan maslaca
100 g vegan bele čokolade
100 g pečenih slanih pistaća, fino mlevenih
1 kašičica ekstrakta vanile

Vegan torta sa jagodama i pistaćima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Izmešati gustin, prah šećer i sojino mleko, pa staviti na srednje jaku vatru. Čim se počne zagrevati, početi sa blagim mešanjem, kako se ne bi zalepilo za dno, te mešati sve jače kako počne da vri. Kuvati 2-3 minuta, pa skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi kratko. U još vruć krem dodati maslac iseckan na kockice, kao i belu čokoladu, pa mešati dok se ne sjedini. Krem pokriti providnom folijom ili parčetom pek papira, pa ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva kalupa (20 cm) papirom za pečenje. Usitniti sveže jagode u pire, odmeriti 250 grama i sipati u veliku činiju. Dodati šećer, vodu, ulje, jabukovo sirće i vanilu i dobro izmešati. Dodati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Mešati nežno, da se sastojci povežu i čim se ne vide tragovi brašna, masa je spremna za pečenje. Podeliti masu među kalupima, pa peći odmah, u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta, dok korice ne budu gotove. Pečene ostaviti da se u potpunosti ohlade u kalupima.
Kada su i korice i fil spremni, preći na slaganje torte. Fil mutiti mikserom 2-3 minuta najvećom brzinom, kako bi postao kremast i ujednačen. Dodati mlevene pistaće i mutiti kratko, da se sve poveže, pa ga podeliti na četiri jednaka dela. Ukoliko je potrebno, poravnati korice, pa ih pažljivo preseći na dva dela, kako bi se dobile četiri tanke korice.
Staviti prvu koricu na tacnu za posluženje, pa naneti trećinu fila. Fil je čvrst, te nema potrebe za ramom za torte. Poravnati sve lepo, pa staviti narednu koricu. Nastaviti da slaganjem dok se ne potroše sve korice, pa čitavu tortu premazati četvrtinom fila. Sve fino zagladiti, pa staviti tortu na hlađenje, na najmanje osam sati. Spremnu tortu dekorisati po želji, pa služiti uz domaću kafu ili voćni liker. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.