Wednesday 18 September 2024

VEGAN TORTA SA JAGODAMA I KOKOSOM

Vegan torta sa jagodama i kokosom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za vanil palačinke
300 g oštrog brašna
650 ml gazirane vode
10 g praška za pecivo
20 g žutog šećera
2 kašičice vanile
Za fil od jagode i kokosa
400 g svežih jagoda, očišćenih
50 ml svežeg limunovog soka
50 g gustina
120 g žutog šećera
1 1/2 kašičice vanile
50 g vegan maslaca, isečenog na kockice
100 g kokosovog brašna
500 ml vegan slatke pavlake

Priprema
Početi pripremom fila od jagode, budući da mora potpuno da se ohladi. Staviti sveže jagode u blender, dodati sok limuna, gustin i šećer i blendirati dok se ne dobije potpuno glatka smesa. Sipati u šerpicu i staviti na srednje jaku vatru. Kada počne na vri, početi sa mešanjem i kuvati dok se ne zgusne, 2-3 minuta.
Skinuti sa vatre, dodati vanilu i vegan maslac i mešati dok se sve ne rastopi i sjedini. U ovom trenutku može se koristiti štapni mikser ili obični mikser. Kada se sve sjedini i postane glatko, pokriti vrh providnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Za pripremu palačinkica, uzeti veliku posudu, dodati gaziranu vodu, šećer i vanilu i dobro izmešati dok se sve ne rastopi. Prosejati brašno i prašak za pecivo i umutiti da se dobije ujednačena masa. Delovaće prilično retko, što je u redu.
Blago nauljiti ravni tiganj za palačinke, prečnika 20-22 cm. Staviti tiganj na srednje jaku vatru i pustiti da se ravnomerno zagreje. Kada je sve spremno, uzeti malu kutlaču (oko 80 ml) i sipati masu u centar zagrejanog tiganja, brzo okrećući da smesa prekrije celu površinu.
Peći svaku palačinku srednjoj vatri dok površina ne bude čvrsta, okrenuti pažljivo i peći još 15-20 sekundi. Ponoviti sa ostatkom smese dok se sve ne iskoristi. Trebalo bi dobiti 13 ili 14 super veoma tankih palačinkica. Ostaviti ih da se potpuno ohlade.
Kada su i fil i palačinke hladni na dodir i spremni, početi sa slaganjem torte.
Vegan slatku pavlaku umutiti u mekani šlag, pa istim mikserom izmešati kuvani fil od jagoda, kako bi se lakše sjedinili. Voćnom kremu dodati kokos i dobro izmešati. Sve to sipati u umućeni šlag i mutiti kratko, dok fil ne postane gust.
Ostaviti petinu fila za premazivanje torte, a ostatak podeliti na 13 jednakih delova. Ovo je najbolje raditi po težini, jer ima mnogo slojeva i poželjno je da svi budu ravnomerno složeni.
Staviti prvu palačinku na tacnu za posluženje, ravnomerno premazati delom fila, staviti još jednu palačinku, zatim fil i nastaviti sa slaganjem torte dok se sve ne potroši. Premazati celu tortu odvojenim filom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Poslužiti sa svežim sezonskim voćem i jakom kafom. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.