Monday 16 September 2024

VEGAN TORTA SA ČETIRI VRSTE ČOKOLADE

Vegan torta sa četiri vrste čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane čokoladne korice
250 g mekog brašna
40 g gorkog kakao praha
300 g kristal šećera
10 g praška za pecivo
1/4 kašičice soli
50 g ekstra crne čokolade (95%), sitno rendane
425 ml vrele vode
3 kašičice instant espresso praha
100 ml ulja
1 1/2 kašičice vanile
Za sirup od ekstra crne čokolade
120 g kristal šećera
150 ml hladne vode
1 kašika gorkog kakao praha
1 kašičica vanile
50 g ekstra crne čokolade (95%), sitno rendane
Za mousse od bele čokolade
200 g vegan bele čokolade, sitno iseckane
100 ml vegan slatke pavlake
1/2 kašičice vanile
Za vegan mousse od mlečne čokolade
120 g vegan mlečne čokolade, sitno iseckane
200 ml vegan slatke pavlake
1/2 kašičice vanile
Za mousse od crne čokolade
100 g crne čokolade (75%), sitno iseckane
200 ml vegan slatke pavlake
1/2 kašičice vanile

Priprema
Početi sa pripremom čokoladnih filova, jer im je potrebno neko vreme da se ohlade kako bi se mogli umutiti u mousse. Iseckati čokolade na sitno i podeliti u tri odvojene posude. Pripremiti tri posude za zagrevanje vegan slatke pavlake i zagrejati svaku od njih dok gotovo ne provre. Alternativno, pažljivo zagrejaati celu količinu slatke pavlake, za sve filove, dok skoro ne provri, a zatim odmah pažljivo podeliti, precizno mereći, u svaku od pripremljenih posuda sa čokoladom.
Bez obzira na odabrani način, preliti vruću pavlaku preko iseckane čokolade i ostaviti da stoji minut, da se počne topiti, a zatim pažljivo mešati dok se čokolada potpuno ne otopi i ne postane glatka. Ako se desi da se crna čokolada ne topi tako brzo kao ostale, pažljivo je zagrevati na najnižoj temperaturi dok se ne otopi. Kada se sve čokolade potpuno otope, pokriti površinu svakog fila providnom folijom, ostaviti da se hladi do sobne temperature, a zatim staviti u frižider na najmanje četiri sata.
Uključiti rernu da se greje, na 180°C, . Prosejati sve suve sastojke, dodati šećer i rendanu čokoladu i dobro izmešati. Dodati espresso prah u vrelu vodu, dobro izmešati i ostaviti da se potpuno rastvori. Suvim sastojcima dodati sve tečne, uključujući i kafu, pa sjediniti bez previše mešanja.
Kalup (20x30) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 20-25 minuta. Obavezno proveriti čačkalicom i ranije, da se ne prepeče. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi u kalupu oko 10 minuta, a zatim okrenuti na rešetku i ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Za pripremu sirupa od ekstra crne čokolade, izmešati šećer, kakao i vodu. Staviti na najjaču temperaturu i pustiti da provri, pa kuvati, uz neprekidno mešanje, 3-4 minuta, u zavisnosti od željene gustine sirupa. Čim se počne zgušnjavati, skinuti sa vatre i dodati rendanu čokoladu i vanilu, te mešati dok se ne otopi i sjedini. Čak i ako deluje tečno u tom trenutku, zgusnuće se dok se hladi.
Kada se sve ohladi, poravnati koricu ako je potrebno, pa je podeliti na dva dela po širini i po dužini, kako bi se dobile četiri tanke pravougaone kore. Sve filove izvaditi iz frižidera, pa svaki zasebno umutiti u veoma čvrst šlag. Odvojiti polovinu fila od mlečne čokolade i ostaviti sa strane.
Staviti prvu koricu na tacnu za torte, pa je bogato natopiti ohlađenim sirupom i pažljivo naneti mousse od bele čokolade. Staviti drugu koricu, natopiti i nju, pa naneti fil od mlečne čokolade. Ponoviti postupak još jednom, sa musom od crne čokolade i završiti sa poslednjom koricom. Premazati čitavu tortu odvojenim kremom od mlečne čokolade i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Kada je spremna, iseći je na tanke kriške i služiti sa dodatnim rendanom tamnom čokoladom i jakom kafom. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.