Wednesday 18 September 2024

VEGAN TORTA OD PEKAN ORAHA I JAVOROVOG SIRUPA

Vegan torta od pekan oraha i javorovog sirupa. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.
Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
65 g pšeničnog griza
2 ravne kašičice praška za pecivo
180 ml javorovog sirupa
190 ml tople vode
2 kašičice vanile
2 kašičice jabukovog sirćeta
Za fil
400 g sojinog mleka
80 g gustina
50 ml javorovog sirupa
2 kašičice vanile
1 kašičica ekstrakta ruma
200 g vegan maslaca, sobne temperature
100 g pekan oraha, pečenih i mlevenih
Za dekoraciju
100 ml vode
80 ml javorovog sirupa
3 ravne kašike gorkog kakao praha
1 ravna kašičica gustina
1 kašičica vanile

Vegan torta od pekan oraha i javorovog sirupa. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.
Priprema
Najpre pripremiti fil. Mleko pomešati sa gustinom, javorovim sirupom, vanilom i rumom, te staviti na srednje jaku temperaturu i pustiti da provri. Uz stalno mešanje, kuvati 2-3 minuta, dok ne počne ličiti na puding. Skinuti sa vatre, staviti parče providne folije ili pek papira na vrh i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva mala kalupa (15 cm) pek papirom. Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodati mu griz i promešati dobro. Napraviti udubljenje u sredini, pa sipati vodu, javorov sirup, vanilu i jabukovo sirće. Lagano mešati žicom dok masa ne postane ujednačena, pa odmah podeliti na dva jednaka dela i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Pečene korice ostaviti da se ohlade u kalupima u potpunosti.
Za čokoladni sos, sipati sve sastojke u šerpicu, staviti na srednje jaku vatru i pustiti da vri 3 minuta. Sos će delovati nešto tečnije u tom trenutku, ali će se stajanjem veoma lepo zgusnuti.
Ohlađeni fil dobro umutiti mikserom, dok ne postane kremast. U drugoj činiji penasto umutiti vegan maslac, pa dodavati kašiku po kašiku fila, uz neprestano mućenje. Kada je fil ujednačen, dodati mlevene pekan orahe i još jednom sjediniti. Korice poravnati ukoliko je neophodno, pa ih preseći na dva dela po debljini, a fil podeliti na dva nejednaka dela, te veći ostaviti sa strane, za dekoraciju, a manji podeliti na tri dela, za filovanje.
Staviti prvu koricu na tacnu, pa naneti trećinu fila. Ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal, pa premazati i ukrasiti čitavu tortu odvojenim filom. Po želji preliti čokoladnim sirupom. Staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati, pa služti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.