Monday 9 September 2024

VEGAN TORTA OD ŠARGAREPE

Vegan torta od šargarepe. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
3 kašičice praška za pecivo
2 kašičice cimeta
250 g sosa od jabuka
120 g vegan maslaca, mekanog
2 kašičice vanile
60 ml ulja
200 g kristal šećera
300 g rendane šargarepe
150 g svežeg ananasa, iseckanog
4 kašike kokosovog brašna
Za fil
200 g vegan bele čokolade
100 ml gustog kokosovog krema ili vegan slatke pavlake
120 g vegan maslaca
100 g prah šećera

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 170°C. Žicom sjediniti mekani vegan maslac, sos od jabuka, ulje, vanilu i cimet. Ako se masa teško povezuje, dodati kašičicu ili dve brašna, to će pomoći. Kada se sve dobro sjedini, dodati šećer, dobro izmešati, a zatim prosejati brašno i prašak za pecivo. Kratko pomešati i dodati rendanu šargarepu, iseckani ananas i kokos i sve dobro sjediniti.
Četiri mala okrugla kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, ravnomerno podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 170°C, 25-30 minuta. Proveriti čačkalicom, izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Za fil, otopiti belu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa ostaviti da se dobro ohladi, najpre do sobne temperature, pa u frižideru. Ohlađeni krem dobro sjediniti sa mekanim maslacem i prah šećerom.
Poravnati korice ako je potrebno i odvojiti par kašika fila za dekoraciju, a ostalo podeliti na tri dela. Staviti prvu koricu na tacnu za torte i naneti trećinu fila. Nastaviti ovako dok se sve ne potroši, pa naneti tanki sloj krema oko cele torte. Staviti tortu u frižider na sat vremena, zatim dekorisati po želji i vratiti u frižider na još 8 sati. Držati u frižideru do služenja. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.