Wednesday 18 September 2024

VEGAN TORTA OD PISTAĆA SA MALINAMA

 Vegan torta od pistaća sa malinama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane korice od pistaća
160 g oštrog brašna
1 kašičica praška za pecivo
160 g kristal šećera
1/4 kašičice soli
60 g mlevenih pistaća
2 kašičice jabukovog sirćeta
50 ml ulja
2 kašičice vanile
250 ml vode
2 pune kašike cvetova kamilice
Za hrskavi sloj od jagode i lešnika
300 g jagoda, svežih ili odmrznutih
100 g žutog šećera
10 svežih listova mente
100 g pečenih lešnika, grubo mlevenih
Za bogati fil od maline
400 g malina, svežih ili odmrznutih
65 g svežeg limunovog soka
50 g gustina
100 g žutog šećera
1/2 kašičice vanile
80 g vegan maslaca, iseckanog
50 g vegan bele čokolade, iseckane
1/4 kašičice ružine vodice
200 ml vegan slatke pavlake
1-2 kapi vegan roze boje za hranu, ili po želji

 Vegan torta od pistaća sa malinama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre pripremiti džem od jagoda. Staviti jagode u šerpicu, dodati šećer i staviti na srednje jaku vatru. Sveže listove nane usitniti u avanu ili ih sitno iseckati.
Pustiti da polako provri i kuvati, često mešajući, 15-20 minuta, ili dok se ne zgusne. Kada džem dostigne potrebnu gustinu, ili 105°C, skinuti sa vatre, dodati listove mente i sve izblendirati štapnim mikserom. Vratiti na vatru na još minut, a zatim ostaviti da se potpuno ohladi. Ovo se može obaviti i prethodne večeri.
Nakon toga, pripremiti fil od maline. Pomešati maline, šećer, gustin i limunov sok, staviti na srednje jaku vatru, a kada počne lagano da vri, početi sa mešanjem. Pustiti da provri i kuvati, stalno mešajući, 2-3 minuta, ili dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, dodati vanilu, vegan belu čokoladu i vegan maslac, komadić po komadić, mešajući neprekidno dok se sve ne sjedini. Pokriti providnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Na kraju, pripremiti korice od pistaća. Zagrejati rernu na 170°C. Staviti cvetove kamilice u malu posudu i pustiti vodu da provri. Preliti cvetiće vrelom vodom, poklopiti i ostaviti oko 10 minuta, a zatim procediti i ostaviti čaj sa strane. Prosejati brašno, dodati prašak za pecivo, šećer i so i dobro umutiti. Dodati mlevene pistaće i sjediniti.
Sipati čaj, ulje, vanilu i sirće i mešati dok se sve ne sjedini. Obložiti dva mala okrugla kalupa (15 cm) papirom za pečenje i ravnomerno raspodeliti smesu. Odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 170°C, 15-18 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade u kalupima.
Kada se sve ohladi i bude spremno, umutiti ohlađenu vegan slatku pavlaku u mekani šlag i ostaviti sa strane. Ako se koristi boja za hranu, dodati je sada. Istim mikserom umutiti ohlađeni fil od maline i ružinu vodicu dok ne postane mekan i kremast, dodati umućenu pavlaku i sjediniti ručno. Na samom kraju, umutiti mikserom svega par sekundi, da bi se fil zgusnuo dodatno.
Poravnati korice ako je potrebno, pa ih preseći na dva tanka dela. Dodati mlevene lešnike u džem od jagode i dobro ih sjediniti.
Staviti prvu koricu na tacnu za posluženje. Naneti trećinu džema, a zatim četvrtinu fila od maline preko njega. Ponoviti još dva puta dok se sav džem ne potroši. Na kraju, staviti poslednju koricu i dekorisati tortu po želji. Pošto je fil čvrst, torta se može dekorisati odmah. Staviti je u frižider preko noći i servirati uz domaću kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.