Monday 16 September 2024

VEGAN TORTA OD LEŠNIK PRALINE

Vegan torta od lešnik praline. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice od lešnika
140 g mekog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
150 g žutog šećera
60 g pečenih lešnika, samlevenih
1 kašičica jabukovog sirćeta
50 ml ulja
1 ½ kašičica vanile
250 ml tople vode
1 kašičica instant espresso praha
1 kašika vrele vode, za kafu
Za pralina fil od lešnika
150 g pečenih lešnika, celih
250 g kristal šećera , podeljeno
500 ml sojinog mleka
80 g gustina
1 ½ kašičica vanile
mali prstohvat soli
150 g vegan maslaca, mekanog

Vegan torta od lešnik praline. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uzeti metalni pleh, obložiti ga papirom za pečenje, poređati pečene lešnike u jednom sloju i ostaviti sa strane. U šerpicu sa debljim dnom dodati 150 g kristal šećera i lagano karamelizovati do duboke boje ćilibara. Skinuti sa vatre, preliti ravnomerno preko pripremljenih lešnika i ostaviti da se ohladi u potpunosti. Kada se pralina ohladi, samleti u voema gustu pastu, pa je ostaviti sa strane.
Hladnom mleku dodati gustin, preostali šećer, vanilu i so i dobro umutiti. Staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Kuvati, uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok se ne zgusne lepo. Skinuti sa vatre, pokriti površinu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Uključiti rernu da se greje, na 180°C, i obložiti dva mala kalupa (15 cm) pek papirom. Rastvoriti espresso u vreloj vodi. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne, pa sjediniti bez previše mešanja, da bi korice ostale mekane. Sipati polovinu mase u jedan kalup, a drugom dodati rastvoren espresso, pa peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Proveriti korice rano, kako ne bi bile prepečene. Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se hlade u kalupima oko 10 minuta, a zatim ih prevrnuti na rešetku i potpuno ohladiti.
Kada je krem spreman, penasto umutiti mekani maslac, pa istim metlicama dobro umutiti ohlađeni krem. Bez zaustavljanja miksera, dodavati kašiku po kašiku krema u maslac, muteći dok se sve ne sjedini. Kada se potpuno sjedini, dodati pralina pastu, sjediniti, pa staviti fil u frižider do sat vremena da se stegne.
Poravnati korice ako je potrebno, pa ih preseći na dva dela horizontalno. Fil podeliti na četiri jednaka dela, te jednu četvrtinu odvojiti u posebnu posudu, jer će se koristiti za dekoraciju. Čuvati u frižideru.
Oko prve korice staviti ram za kolače, obložiti trakom acetatne folije, pa ga zatvoriti. Rasporediti jedan deo fila na vanil koricu, staviti koricu sa kafom preko, lagano je pritisnuti i premazati drugim delom vila. Staviti koricu od vanile, rasporediti preostali fil i staviti poslednju koricu. Pokriti vrh papirom za pečenje ili prozirnom folijom i staviti tortu u frižider preko noći.
Sledećeg dana, izvaditi preostali fil iz frižidera i lagano ga promešati dok se malo ne opusti i omekša. Izvaditi tortu iz frižidera, skinuti kalup i acetat i dekorisati po želji. Vratiti tortu u frižider na oko sat vremena da se stegne, dodatno ukrasiti po želji i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.