Wednesday 18 September 2024

VEGAN TORTA OD KAFE I ORAHA

Vegan torta od kafe i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane korice
265 g mekog brašna
2 kašičice sode bikarbone
250 g meda od maslačka
75 ml ulja
3 kašičice vanile
2 kašičice jabukovog sirćeta
300 ml tople vode
Za fil od kafe i oraha
600 ml sojinog mleka
120 g gustina
120 g žutog šećera
3 kašičice instant kafe
2 kašičice vanile
150 g vegan maslaca
150 g pečenih mlevenih oraha

Vegan torta od kafe i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Hladnom mleku dodati gustin, šećer i kafu, pa dobro sjediniti. Staviti na srednje jaku vatru i pustiti da prvori, pa kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne, 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i dodati vanilu i vegan maslac, komadić po komadić, stalno muteći. Po želji, može se koristiti i štapni mikser. Kada fil postane sjedinjen, pokriti vrh prijanjajućom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20 cm) pek papirom. Sve tečne sastojke dobro umutiti, pa im dodati suve i sve dobro sjediniti. Čim masa za biskvit bude spremna, sipati je u pripremljeni kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-18 minuta, proveravajući čačkalicom. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u kalupu.
Kada se sve ohladi, poravnati pečenu koricu, pa je podeliti na tri veoma tanka sloja. Fil mutiti mikserom na najvećoj brzini dok ne postane kremast, dodati orahe i sjediniti. Podeliti na tri jednaka dela, pa jedan ostaviti za dekoraciju.
Postaviti prvu koricu na tacnu za posluženje, pa pažljivo naneti trećinu fila. Nije potreban okvir za tortu, jer je fil dovoljno čvrst a torta niska. Pokriti drugom koricom, naneti ostatak fila, pa staviti poslednju koricu i premazati tortu odvojenim filom. Staviti u frižider na najmanje 8 sati i služiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.