Monday 16 September 2024

VEGAN TORTA OD JAGODA I ZOVE

Vegan torta od jagoda i zove. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice od zove
200 g mekog brašna
60 g griza
200 g kristal šećera
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice vanile
220 ml hladne vode
30 ml sirupa od zove
Za fil od jagoda
300 g vegan bele čokolade
200 ml vegan slatke pavlake
2 ½ kašike liofilizovanih jagoda, usitnjenih u prah
1 kašičica vanile
nekoliko kapi vegan crvene boje za kolače

Vegan torta od jagoda i zove. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za fil od jagoda, otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, dodati vanilu i liofilizovane jagode i pažljivo mešati dok se ne sjedini. Pokriti površinu providnom folijom, ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na najmanje 4 sata.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti mali kalup (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne i sjediniti brzim pokretima, bez previše mešanja. Masu odmah sipati u pripremljeni kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 20-25 minuta. Proveriti čačkalicom da bi korice ostale sočne i mekane. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi u tepsiji oko 10 minuta, a zatim okrenuti na rešetku i ostaviti da se ohladi u potpunosti.

Vegan torta od jagoda i zove. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Kada je sve hladno i spremno, nastaviti sa sastavljanjem torte. Poravnati koricu ako je potrebno, pa je preseći na tri tanka sloja. Fil mutiti mikserom na najvećoj brzini dok ne postane čvrst poput šlaga, te ga podeliti na na tri jednaka dela.
Staviti prvu koricu na tacnu za torte i pažljivo naneti trećinu fila. Poklopiti drugom koricom, dodati još trećinu fila, pa onda i poslednj koricu. Premazati celu tortu ostatkom fila, pa je staviti u frižider na najmanje 8 sati. Kada je spremna, iseći na tanke kriške i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.