Wednesday 18 September 2024

VEGAN TORTA OD ČOKOLADE, JAGODA I VANILE

 Vegan torta od čokolade, jagoda i vanile. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice od vanile
60 g oštrog brašna
15 g gustina
1 kašičica praška za pecivo
60 g kristal šećera
75 g gazirane vode
15 g ulja
5 g vanile
Za korice od čokolade
60 g oštrog brašna
15 g gustina
10 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
75 g žutog šećera
100 g tople vode
20 g ulja
5 g vanile
Za korice od jagode
60 g oštrog brašna
15 g gustina
1 kašičica praška za pecivo
60 g kristal šećera
50 g pirea od jagode
25 g gazirane vode
15 g ulja
5 g vanile
1 kašičica ekstrakta jagode, ili po ukusu
Za fil i dekoraciju
550 g sojinog mleka, hladnog
100 g kristal šećera
80 g gustina
200 g vegan maslaca, sobne temperature
250 g jagoda, svežih ili odmrznutih
50 g crne čokolade (75%), otopljene i ohlađene
15 g gorkog kakao praha
2 kašičice vanile

 Vegan torta od čokolade, jagoda i vanile. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre napraviti osnovu za filove. Sipati hladno sojino mleko u dublju šerpicu, dodati šećer i prosejani gustin i staviti na srednje jaku vatru. Čim počne da vri, kuvati uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok se ne zgusne u glatki i sjajni krem. Skloniti s vatre, prekriti providnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Dok se fil hladi, pripremiti gusti sos od jagoda. Pire od 250 g jagoda sipati u šerpu sa debljim dnom. Staviti na srednje jaku vatru i pustiti da se lagano kuva dok se ne smanji na petinu količine, oko 50 grama. Ovo je najbolje raditi pomoću vage, ali i procena će biti u redu. Stalno mešati, kako voće ne bi zagorelo. Kada sva tečnost ispari, skloniti s vatre, prebaciti u malu posudu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Zatim pripremiti korice. Zagrejati rernu na 180°C i obložiti tri mala okrugla kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Ostaviti ih sa strane za sada.
Za korice od vanile, prosejati zajedno brašno, gustin i prašak za pecivo, dodati šećer i izmešati. Tome dodati gaziranu vodu, ulje i vanilu i sve umutiti samo dok se ne sjedini. Sipati u jedan od pripremljenih kalupa.
Za korice od čokolade, postupak pripreme je veoma sličan. Prosejati zajedno brašno, gustin, kakao prah i prašak za pecivo, dodati žuti šećer i sjediniti. Sipati toplu vodu, ulje i vanilu i lagano mešati dok se sve ne ujednači. Sipati u drugi kalup.
Na kraju, za korice od jagode, prosejati zajedno brašno, gustin i prašak za pecivo, pa ponovo dodati šećer i izmešati. Zatim dodati pire od jagode, gaziranu vodu, ulje, vanilu i ekstrakt jagode i mešati dok se ne sjedini. Sipati u treći kalup i staviti sva tri u prethodno zagrejanu rernu. Peći na 180°C, 10-12 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade u kalupima.
Kada je osnova fila sobne temperature, umutiti je mikserom u glatki krem. Omekšali vegan maslac mutiti zasebno dok ne postane penast i lagan, 4-5 minuta. Sjediniti krem i maslac, muteći najvećom brzinom koju Vaš mikser ima, dok sve ne postane kremasto.
Kada je osnova fila lepo sjedinjena, podeliti je na tri dela, po težini. Staviti 300 g u jednu i dodati dodatnu vanilu. Staviti 200 g fila u drugu posudu i dodati otopljenu čokoladu i prosejani nezaslađeni kakao prah. Na kraju, staviti 265 g fila u treću posudu i dodati gusti sos od jagode. Napuniti tri velike poslastičarske kese svakim od filova zasebno. Fila ima dovoljno za sve korice i za dekoraciju torte.
Izvaditi korice torte iz kalupa i koristeći set prstenova za torte ili okrugli šablon, izrezati svaki od njih u tri koncentrična prstena - jedan spoljašnji prsten prečnika 15 cm, unutrašnji prsten od 10 cm i mali krug u samom centru, prečnika 5 cm. Korice su mekane i nežne, pa ne žuriti kroz ovaj korak. Kada su svi slojevi isečeni na krugove, vreme je za slaganje torte.
Staviti spoljašnji prsten od jagode na tacnu za tortu, postaviti beli sloj unutra i dodati centar od čokoladne; to će biti prva korica torte. Naneti deblji sloj čokoladnog fila na ružičasti deo od jagode, fil od jagode na beli sloj i fil od vanile na čokoladni centar.
Za sledeći sloj torte, pažljivo staviti beli spoljašnji staviti preko fila. Postaviti čokoladni unutrašnji krug i centar od jagode. Ovog puta naneti deblji sloj fila od jagode na spoljašnji sloj, fil od vanile na unutrašnji krug od čokolade i čokoladni fil na ružičasti centar od jagode. Na kraju, veoma pažljivo staviti spoljašnji sloj od čokolade na vrh, postaviti ružičasti unutrašnji krug od jagode i centar bele korice. Ovime je torta sastavljena i čvrsta, tako da se može odmah i dekorisati preostalim kremom.
Gotovu tortu staviti u frižider na najmanje 8 sati i držati je u frižideru do služenja, jer je ukusnija kada se služi dobro ohlađena. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.