Saturday 14 September 2024

VEGAN TORTA OD ČOKOLADE I NARANDŽE

Vegan torta od čokolade i narandže. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
120 g mekog brašna
25 g gorkog kakao praha
3/4 kašičice soli
1/2 kašičice sode bikarbone
100 g kristal šećera
100 g Demerara šećera
60 ml ulja
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 kašičica vanile
250 ml ključale vode
3/4 kašičice instant espresso praha
Za krem od pomorandže
450 ml soka od pomorandže
100 g kristal šećera
80 g gustina
120 g vegan maslaca, isečenog na kockice
1 kašičica vanile
1 kašičica ekstrakta narandže
2 kapi vegan narandžaste prehrambene boje, po želji
Za dekoraciju
120 ml vegan slatke pavlake
15 g prosejanog prah šećera
10 g gorkog kakao praha
1/4 kašičice ekstrakta narandže
100 g kriškica mandarine, po želji

Priprema
Sok izmešati sa gustinom i šećerom. Staviti šerpicu na srednje jaku vatru i polako zagrevati. Čim počne da se zagreva, početi sa mešanjem. Pustiti da provri i kuvati, uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi minut ili dva, pa mutiti mikserom i dodavati kockicu po kockicu maslaca, dok se ne sjedini. Dodati vanilu i ekstrakt pomorandže, dobro sjediniti, pa pokriti vrh folijom i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Zagrejati vodu do ključanja, skinuti sa vatre i dodati kafu. Kratko promešati i ostaviti po strani na nekoliko trenutaka.
Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne i nežno mešati dok se ne poveže. Podeliti masu ravnomerno između četiri kalupa i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 8-10 minuta. Pečene ostaviti u kalupima 10 minuta, a zatim prebaciti na rešetku.
Kada je sve spremno, ohlađeni fil dobro umutiti mikserom i podeliti ga na tri dela. Korice poravnati ako je potrebno. Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Dodati trećinu fila, poravnati, pa staviti narednu koricu. Nastaviti ovako dok se ne potroše sve korice i sav fil, pa pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Kada je torta spremna, umutiti vegan slatku pavlaku sa kakao prahom, šećerom u prahu i ekstraktom narandže, pa dekorisati tortu po želji. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.