Wednesday 18 September 2024

VEGAN TORTA SA KUPINAMA I KOKOSOM BEZ PEČENJA

Vegan torta sa kupinama i kokosom bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu od kokosa
120 ml sojinog ili kokosovog mleka
20 g gustina
75 g kristal šećera
60 g vegan maslaca, iseckanog
80 g kokosovog brašna
50 g vegan bele čokolade, iseckane
1/2 kašičice vanile
Za fil od kupina
250 g kupina
40 g gustina
100 g kristal šećera
50 ml hladne vode
125 g vegan maslaca
1/2 kašičice vanile
Za žele insert od kupina
100 g kupina
25 g gustina
25 ml hladne vode
50 g kristal šećera
10 g vegan maslaca
1/4 kašičice vanile
Za čokoladnu glazuru
100 g crne čokolade (barem 60% kakaoa)
30 ml ulja

Priprema
Početi sa pripremom želea od kupina, jer mora da bude zamrznut. Staviti kupine u blender zajedno sa šećerom, vodom i gustinom, te blendirati dok masa ne postane potpuno kremasta. Sipati ovu smesu u šerpicu, te pustiti da proključa na srednjoj vatri, često mešajući, spatulom ili žicom. Kada počne da vri, kuvati dok se ne zgusne, 2-3 minuta, neprekidno mešajući.
Čim se skuva, skinuti sa vatre i dodati vanilu i vegan maslac. Dobro izmešati, bilo žicom ili štapnim mikserom, pa sipati u okrugli kalup od 12 cm ili u okrugli ram za tortu obložen papirom za pečenje. Poravnati, pokriti providnom folijom ili papirom za pečenje i staviti u zamrzivač na najmanje 4-6 sati, ili dok se potpuno ne zamrzne. Ovo se može uraditi i prethodne noći.
Nakon toga, pripremiti fil od kupina. Slično kao kod želea, staviti voće u blender, dodati šećer, vodu i gustin, te blendirati dok ne postane potpuno glatko. Sipati u veću šerpu i pustiti da proključa na srednjoj vatri, često mešajući. Kada počne da ključa, mešati energično i kuvati dok ne postane glatko i sjajno, oko 2-3 minuta. Skinuti sa vatre, dodati iseckani vegan maslac i vanilu. Dobro izmešati, bilo ručnim mikserom ili štapnim mikserom, pokriti vrh providnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Na kraju, pripremiti podlogu od kokosa. Kalup ili ram za tortu prečnika 15 cm staviti na tacnu za posluženje, pa obložiti acetatnom folijom vsine najmanje 5 cm. Ovo će olakšati slaganje torte.
Sipati hladno mleko u veću šerpu, pa mu dodati gustin i šećer. Staviti na srednju vatru i pustiti da proključa. Od momenta ključanja, kuvati kao puding, često mešajući. Ovo ne bi trebalo da traje duže od 3 minuta. Skinuti sa vatre i dodati vegan belu čokoladu, vegan maslac i vanilu, ostaviti da stoji oko minut, da se sve otopi. Mutiti najmanjom brzinom dok se sve ne sjedini, dodati kokosovo brašno, pojačati brzinu miksra i sve dobro izmešati. Lepo utisnuti na dno pripremljenog kalupa i izravnati što je više moguće. Ostaviti da se hladi do sobne temperature.
Kada je sve hladno na dodir i spremno, preći na slaganje torte.
Fil od kupina umutiti električnim mikserom, kako bi postao gladak i lako maziv. Izvaditi zamrznuti žele i staviti na sredinu korice od kokosa. Nežno rasporediti umućeni fil od kupina oko i preko želea, ostavljajući nekoliko kašika za dekoraciju. Protresti tacnu pažljivo kako bi krem lepo slegao, pa staviti u frižider na najmanje dva sata.
Kada se torta ohladi i donekle stegne, pripremiti čokoladnu glazuru. Otopiti iseckanu čokoladu i ulje, mešajući dok se ne izgube tragovi ulja. Ovo se može uraditi i štapnim mikserom. Sipati glazuru preko torte, protresti tacnu da se lepo izravna, pa staviti u frižider na najmanje 8 sati. Dekorisati odvojenim kremom i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 obilnih porcija.