Saturday 14 September 2024

VEGAN TORTA SA KARAMELOM I BELOM ČOKOLADOM

Vegan torta sa karamelom i belom čokoladom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za karamel korice
350 g mekog brašna
2 kašike gustina
200 g žutog šećera
3 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
400 ml tople vode
25 ml vegan krem likera
60 ml ulja
1 kašičica vanile
Za fil
550 ml sojinog mleka
80 g gustina
150 g kristal šećera
100 g vegan bele čokolade, iseckane
150 g vegan maslaca, iseckanog
1 kašičica vanile
Za vegan karamel sos
100 g kristal šećera
100 ml vegan slatke pavlake
30 g vegan maslaca, iseckanog
1/4 kašičice soli

Priprema
Početi od pripreme fila. Mali deo mleka umutiti sa gustinom i vanilom i ostaviti sa strane. Šećer karamelizovati na srednje jakoj vatri, dok ne dobije duboku boju ćilibara. Veoma pažljivo sipati veći deo mleka, pa kuvati minut-dva, dok se sav karamel ne otopi, a zatim dodati mešavinu gustina i mleka. Kuvati dok se ne zgusne, 2 minuta, stalno mešajući. Skinuti sa vatre i početi sa dodavanjem komadića bele čokolade i maslaca, neprekidno muteći. Kada se sve sjedini, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Dok se fil hladi, pripremiti korice. Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati suve sastojke, dodati sve tečne, pa sjediniti bez previše mešanja, da bi korice ostale mekane. Podeliti masu između četiri kalupa, i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 20-25 minuta. Ostaviti da se hlade u kalupima 10 minuta, a zatim prebaciti na veliku rešetku da se ohlade u potpunosti.
Kada su i fil i korice spremni, mutiti fil električnim mikserom na najvećoj brzini dok ne postane gladak i kremast, 2-3 minuta, pa ga podeliti na četiri jednaka dela. Poravnati korice ako je potrebno, te staviti prvu na tacnu za tortu. Obložiti acetatnom folijom, zatvoriti ram za kolače i naneti prvu četvrtinu fila. Nastaviti sa slaganjem torte dok se sav materijal ne utroši, pa pokkriti plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Za pripremu vegan karamel sosa za serviranje, karamelizovati šećer na srednje jakoj vatri i čim postane lepe boje ćilibara, skinuti sa vatre i odmah dodati iseckani vegan maslac. Mešati dok se ne sjedini i dodati vegan pavlaku. Mešati dok se sve ne sjedini, vraćajući kratko na vatru da bi se sve povezalo. Skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi minut-dva, dodati so i dobro izmešati. Ostaviti da se potpuno ohladi pa čuvati u frižideru. Ovo nije gust karamel sos i biće savršen za prelivanje.
Kada se torta stegne, kratko umutiti odvojeni fil, skinuti obruč i acetat, pa premazati celu tortu. Obilno preliti vegan karamel sosom i staviti u zamrzivač na 30 minuta, pa služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.