Saturday 14 September 2024

VEGAN TORTA SA JABUKAMA I BELIM VINOM

Vegan torta sa jabukama i belim vinom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
400 g mekog brašna
1 kašika gustina
3 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice praška za pecivo
200 g žutog šećera
120 g vegan maslaca, otopljenog
200 g nezaslađenog sosa od jabuke
350 ml soka od jabuke bez šećera
2 kašičice vanile
Za krem od belog vina
800 ml vegan belog vina
100 g kristal šećera
80 g gustina
120 g vegan maslaca, iseckanog
2 kašičice vanile
Za dekoraciju
100 g vegan bele čokolade
1 kašika ulja
150 ml vegan slatke pavlake
Priprema
Za krem fil, odvojiti oko 100 ml vina, pa ga izmešati sa gustinom i šećerom. Ostatak vina staviti na srednje jaku vatru i lagano kuvati dok se zapremina ne smanji na polovinu. Ovo će pojačati ukus. Dodati umućen gustin u vino koje lagano ključa, pa kuvati 2-3 minuta od momenta vrenja, da se zgusne i počne da liči na puding. Skloniti sa vatre i pustiti da se prohladi, da dodati komadić po komadić maslaca, neprekidno mešajući, dok se ne sjedini. Umutiti vanilu, pokriti vrh plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne i nežno mešati dok se ne sjedini i ne bude vidljivih suvih delova. Podeliti masu ravnomerno među kalupima i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta. Pečene ostaviti u kalupima 10 minuta, a zatim prebaciti na rešetku.
Ohlađeni fil dobro umutiti mikserom, pa ga podeliti na tri jednaka dela po težini. Korice poravnati ako je potrebno.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Dodati trećinu fila, poravnati, pa staviti narednu koricu. Nastaviti ovako dok se ne potroše sve korice i sav fil, pa pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Pre služenja, otopiti vegan belu čokoladu sa uljem, i umutiti čvrst šlag od slatke pavlake. Dekorisati tortu po želji, vratiti na 10-15 minuta u frižider i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.