Monday 16 September 2024

TRADICIONALNA VEGAN TORTA OD ČOKOLADE I ORAHA

Tradicionalna vegan torta od čokolade i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
300 g crne čokolade (75%)
240 g vegan maslaca
300 g žutog šećera
40 g gorkog kakao praha
300 g vanila sojinog jogurta
2 kašičice vanile
200 g mekog brašna
50 g vrlo sitno mlevenih oraha
1/2 kašičice praška za pecivo
Za fil
450 ml sojinog mleka
80 g gustina
120 g žutog šećera
120 g vegan maslaca, iseckanog
150 g crne čokolade (70%), iseckane
100 g vrlo sitno mlevenih pečenih oraha
1 kašičica vanile
mali prstohvat soli
Za dekoraciju
100 ml vegan slatke pavlake
2 kašičice prah šećera, prosejanog
2 kašičice gorkog kakao praha, prosejanog
1 kašičica vanile

Tradicionalna vegan torta od čokolade i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za fil, mleko izmešati sa gustinom, šećerom, vanilom i solju, pa staviti na srednje jaku vatru da provri. Čim počne da se zagreva, početi sa mešanjem, kako ne bi zagoreo. Od momenta vrenja, kuvati uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi samo minut, pa dodati maslac i čokoladu, komadić po komadić, neprekidno mešajući, dok se ne sjedine. Dodati sitno mlevene orahe, pa dobro umutiti mikserom ili štapnim mikserom, te ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Otopiti čokoladu sa maslacem, dodati šećer i kakao i sve dobro povezati. Tome dodati jogurt i vanilu i dobro sjediniti, vodeći računa da nema celih komadića čokolade. Na kraju dodati brašno, orahe i prašak za pecivo, pa povezati bez previše mešanja. Podeliti masu ravnomerno između četiri kalupa i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 20 minuta. Pečene ostaviti da se ohlade u kalupima u potpunosti.
Ohlađeni fil dobro umutiti mikserom da bi se lakše nanosio, pa ga podeliti na tri jednaka dela. Korice poravnati ako je potrebno, pa sttaviti prvu na tacnu za torte, postaviti ram ili obruč oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti čvrsto. Dodati trećinu fila, poravnati, pa staviti narednu koricu. Nastaviti ovako dok se ne potroše sve korice i sav fil, pa pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Neposredno pre serviranja, umutiti šlag od slatke pavlake, kakao praha, prah šećera i vanile, skinuti ram za kolače i dekorisati po želji. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.