Wednesday 18 September 2024

VEGAN TORTA OD ČOKOLADE I NARANDŽE

Vegan torta od čokolade i narandže. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane čokoladne korice
200 g oštrog brašna
25 g gorkog kakao praha
1 ravna kašičica sode bikarbone
200 g kristal šećera
1 puna kašičica espresso praha
½ kašičice soli
2 kašičice vanile
1 kašika jabukovog sirćeta
70 ml ulja
300 ml vode
Za kremasti fil od narandže
500 g narandži
100 g žutog šećera
80 g gustina
1 kašika tamnog ruma
200 g vegan maslaca
2 kašičice vanile
40 g crne čokolade
Za grilijaš
50 g kristal šećera
60 g pečenog neslanog kikirikija
15 g pečenog susama
Za fil od marcipana
200 g marcipana
75 g kandirane korice narandže

Vegan torta od čokolade i narandže. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Narandže očistiti i segmentirati, pa staviti u blender zajedno sa šećerom i rumom. Pustiti da radi dok se ne napravi pire, pa dodati gustin i sjediniti. Staviti na srednje jaku vatru da provri, pa kuvati 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i pokriti površinu providnom folijom. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Za grilijaš, ispeći kikiriki i susam na suvom tiganju, pa rasporediti na metalnoj površini obloženoj pek papirom. Karamelizovati šećer do željene boje, pazeći da ne zagori, pa preliti pripremljeni kikiriki. Ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti tri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Prosejati brašno, kakao prah i sodu bikarbonu, dodati kafu, so i šećer, pa izmešati. Napraviti udubljenje u sredini, pa dodati vodu, ulje, jabukvo sirće i vanilu, pa lagano mešati dok se sastojci ne spoje. Podeliti masu na tri jednka dela i peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta. Pečene korice izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade par minuta, te ih okrenuti na rešetke i ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Kada su i korice i fil sobne temperature, nastaviti sa pravljenjem torte.
Grilijaš samleti do željene teksture i ostaviti sa strane, a fil od narandže umutiti mikserom da bude potpuno kremast. U zasebnoj činiji, penasto umutiti maslac sa vanilom, pa mu dodavati fil, kašiku po kašiku, uz neprestano mućenje. Kada je sve sjedinjeno, podeliti fil na dva nejednaka dela. Veći deo ostaviti za kasnije i pokriti plastičnom folijom. Manjem delu dodati mleveni grilijaš i dobro promešati.
Marcipan dobro umesiti sa kandiranom koricom narandže, podeliti na dva dela, te svaki razviti oklagijom na prečnik od 15 cm i ostaviti sa strane. Korice poravnati ukoliko je potrebno, pa početi sa slaganjem torte.
Staviti prvu koricu na plato, naneti polovinu fila sa grilijašem, staviti disk od marcipana, te poklopiti narednom koricom i ponoviti postupak. Na vrh staviti poslednju koricu, te čitavu tortu premazati sa malo odvojenog fila i staviti u frižider na najmanje dva sata.
Kada je torta spremna, otopiti crnu čokoladu, prohladiti, te dodati u ostatak fila, pa dekorisati tortu po želji. Staviti tortu u frižider na još najmanje 8 sati. Služiti uz jaku crnu kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.