Monday 16 September 2024

VEGAN TORTA OD BELE ČOKOLADE I LIMUNA BEZ PEČENJA

Vegan keks torta od bele čokolade i limuna bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za fil od limuna
500 ml limunade, sveže pripremljene ili kupljene i nezaslađene
100 g kristal šećera
80 g gustina
100 ml hladne vode
1 kašičica vanile
100 g vegan bele čokolade, iseckane
120 g vegan maslaca, isečenog na kockice
Za slojeve sa keksićima
300 g vegan vanila keksića (27 komada)
150 ml vode
1 kašičica sirupa od zove
Za serviranje
100 ml vegan slatke pavlake
2 kašičice prah šećera, prosejanog
Priprema
Pomešati limunadu sa šećerom i staviti na srednje jaku vatru. Zasebno pomešati hladnu vodu sa gustinom i vanilom. Kada limunada počne da vri, dodati mešavinu gustina i kuvati, stalno mešajući, dok se ne zgusne, oko dva minuta. Skinuti sa vatre, ostaviti da se blago prohladi, pa dodati belu čokoladu i maslac, komadić po komadić, dok se sve ne otopi. Dobro izmešati, pa pokriti vrh plastičnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi.
Kada se fil ohladi, mutiti ga mikserom na najvećoj brzini dok ne postane kremast. Odvojiti kašiku-dve fila sa strane, a ostatak podeliti na dva dela. Keksiće podeliti na tri dela po 9. Sirup od zove pomešati sa vodom, a kalup (18x18) obložiti plastičnom folijom ili pek papirom. Umakati svaki keks u sirup od zove, pa ređati na dno kalupa. Pažljivo naneti polovinu fila i poravnati. Ako Vam je tako lakše za rad, fil se može naneti i dresir kesom, da ne bi pomerao keks.
Umakati sledeći deo keksa u sirup i pažljivo ređati preko fila, ponoviti nanošenje fila, pa na kraju prekriti sve preostalim keksićima umočenim u sirup. Premazati vrh odvojenim filom, a zatim i umućenim šlagom od slatke pavlake. Staviti celu posudu u frižider na najmanje 8 sati. Dekorisati po želji i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.