Wednesday 18 September 2024

VEGAN TIRAMISU TORTA

 Vegan tiramisu torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
220 g oštrog brašna
1 1/4 kašičice praška za pecivo
200 g kristal šećera
265 ml gazirane vode
55 ml ulja
2 kašičice vanile
Za sirup od kafe
120 ml jake kafe
30 ml tamnog ruma
Za krem fil
200 g omekšalog vegan maslaca
100 g prosejanog prah šećera
100 g vegan krem sira
150 g vegan slatke pavlake

 Vegan tiramisu torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Uzeti veliku posudu i prosejati brašno i prašak za pecivo. Dodati kristal šećer i dobro sjediniti. Obložiti papirom za pečenje tri mala okrugla kalupa (15 cm). Suvim sastojcima dodati gaziranu vodu, ulje i vanilu i brzo umutiti žicom.
Podeliti masu na tri kalupa i peći odmah, u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-12 minuta, vodeći računa da se ne prepeku. Izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade u kalupima.
Pri kraju hlađenja korica, pripremiti sirup od kafe. Dodati kafu u vrelu vodu i pažljivo mešati dok se ne rastvori. Ostaviti da se prohladi dok ne postane prijatno topla, a zatim dodati rum i sjediniti.
Za pripremu vegan maskarpone krem fila, mutiti mekani vegan maslac električnim mikserom dok ne postane lagan i penast, oko 5 minuta. Dodati prosejani prah šećer i mutiti dok smesa ne postane potpuno glatka, još 3-4 minuta. Dodati vegan krem sir i pažljivo sjediniti spatulom.
U posebnoj posudi, umutiti vegan slatku pavlaku u čvrsti šlag, pa je nežno sjediniti sa masom od maslaca i krem sira. Ne mešati premešati, čak ni spatulom, jer se može desiti da se krem odvoji. Ako se to dogodi, dodati malo tečne pavlake i lagano umešati.
Izravnati korice ako je potrebno i podeliti fil na dva dela. Sačuvati veći deo za dekoraciju, a ostatak podeliti na dva jednaka dela.
Staviti prvu koricu na tacnu za serviranje, obilno natopiti sirupom od kafe i ruma i pažljivo premazati delom fila. Dodati sledeću koricu, ponovo natopiti kafom, te naneti drugi deo fila. Na kraju postaviti i treću koricu, natopiti kafom, pa celu tortu premazati odvojenim filom, ukrašavajući po želji. Hladiti najmanje 8 sati i držati u frižideru do posluženja. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.