Thursday 19 September 2024

VEGAN ŠTRUDLA SA LIMUNOM I JAGODAMA

Vegan štrudla sa limunom i jagodama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za slatko testo
400 g oštrog brašna
1 kašičica soli
200 ml tople vode
30 g žutog šećera
25 g svežeg kvasca
60 ml ulja, podeljeno
1 kašičica sveže rendane korice limuna
1 kašičica vanile
1 kašičica ružine vodice
Za fil
400 g svežih zrelih jagoda
200 g žutog šećera
50 ml svežeg limunovog soka
1 kašičica vanile
10 g gustina
20 ml hladne vode

Priprema
Najpre pripremiti fil. Staviti jagode, šećer i limunov sok u veliki lonac i ostaviti da odstoji oko 30 minuta ili do sat vremena, da pusti sokove. Kada voće bude spremno, dodati vanilu i staviti lonac na srednje jaku vatru. Kada počne da vri, blago povećati temperaturu i početi sa mešanjem. Kuvati, često mešajući, 20-30 minuta ili dok se ne zgusne. Ne mora biti gusto kao džem. U drugoj posudi izmešati gustin i hladnu vodu, pa dodati i džem i kuvati, stalno mešajući, još 2-3 minuta ili dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Dok se fil hladi, pripremiti testo. Sipati toplu vodu u veliku posudu, dodati šećer, 40 ml ulja i svež kvasac. Kratko promešati i ostaviti da se kvasac rastvori. Kada postane aromatičan, dodati vanilu, koricu limuna i ružinu vodicu i dobro izmešati.
Na kraju, dodati brašno i so i energično mešati varjačom dok se ne formira mekano testo. Testo ne bi trebalo da bude previše lepljivo, ali ako jeste, dodati još jednu kašiku brašna. Mesiti nekoliko minuta rukom, pokriti krpom i ostaviti da raste, do sobne temperature, oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Kada testo bude spremno, preneti ga na površinu posutu brašnom i bez mešenja razvući u veliki pravougaonik debljine oko 1 cm. Izmešati fil od jagoda kako bi se lakše naneto, pa ravnomerno premazati testo, pazeći da jedan kraj bude čist, kako bi se štrudla mogla lepo zatvoriti. Počev od dužeg kraja, pažljivo uviti u čvrst rolat. Pritisnuti šav i dobro zatvoriti.
Staviti štrudlu na veliki pleh obložen papirom za pečenje, šavom prema dole, obilno poprskati hladnom vodom, pokriti krpom i ostaviti da stoji i raste još oko 30 min na toplom. Zagrejati rernu na 200°C. Pre pečenja, premazati odvojenim uljem i peći u unapred zagrejanoj rerni, na 200°C, 15-20 minuta, ili dok ne postane zlatno. Ostaviti da se potpuno ohladi, iseći i servirati. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.