Wednesday 18 September 2024

VEGAN ŠTRUDLA OD NARANDŽE I KUPINE

Vegan štrudla od narandže i kupine. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za štrudlice
500 g tankih kora za pite (16 listova)
400 g svežih kupina
100 g pomorandže
100 g žutog šećera
1 kašičica ruma
1 kašičica sveže kore pomorandže
50 ml hladne vode
30 g gustina
100 g listića badema
Za premazivanje kora
100 ml vode
120 g vegan maslaca, istopljenog
1 kašičica vanile

Priprema
Oprati, narendati koricu i oljuštiti pomorandže, pa staviti voće u veliku šerpu. Dodati šećer, rum i koricu pomorandže i kratko promešati. Ostaviti sa strane oko 30 minuta. U posebnoj maloj posudi, umutiti hladnu vodu i gustin. Nakon što voće pusti malo tečnosti, lagano ga izgnječiti spatulom, dodati gustin i dobro promešati.
Staviti šerpu na srednje jaku vatru, pustiti da lagano provri, te kuvati stalno mešajući, 2-3 minuta, dok fil ne postane gust i sjajn, poput pudinga sa puno komadića voća. Ostaviti sa strane oko 20 minuta da se ohladi, kako se kore ne bi cepale. Kada se voće prohladi, dodati bademe i dobro promešati.
U drugoj šerpici, pomešati maslac, vanilu i vodu, te sve zajedno istopiti. Kada se istopi, uključiti rernu da se greje na 200˚C i početi sa slaganjem štrudlica. Postaviti jednu koru na radnu površinu, obilno premazati otopljenim maslacem i vodom, te preko staviti drugu koru. Staviti deo fila nakoricu, pa preklopiti u paketić na način koji je Vama najlakši. Staviti voćni paketić na veliki pleh obložen papirom za pečenje, vodeći računa da je sastav do pleha, kako se ne bi otvarali u toku pečenja.
Ponoviti postupak sa ostalim korama i voćem, ređajući ih na pleh onako kako se prave. Na kraju, iskoristiti preostali otopljeni maslac za premaz štrudlica, pa peći odmah, u unapred zagrejanoj rerni, na 200˚C, 20-25 minuta. Kada postanu zlatne, izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohlade na plehu i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 porcija.