Monday 16 September 2024

VEGAN ŠTRUDLA OD MALINE

Vegan štrudla od maline. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekano testo
400 g brašna
200 ml vode
50 g žutog šećera
25 g svežeg kvasca
45 ml ulja
2 kašičice vanile
1 kašičica soli
Za fil od malina
400 g svežih malina
100 g žutog šećera
2 kašičice svežeg limunovog soka
1 kašičica vanile
40 g gustina
45 ml hladne vode

Priprema
Početi od fila jer mora biti prohlađen pre formiranja štrudle. Izmešati voće, šećer, limunov sok i vanilu, pa staviti na srednje jaku vatru. Zasebno razmutiti gustin u hladnoj vodi. Kada voće počne da vri, mešati minut-dva, pa dodati mešavinu gustina i kuvati, neprekidno mešajući, 2-3 minuta, dok fil ne postane gust i sjajan. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Pomešati vodu, šećer, vanilu i sveži kvasac, pa ostaviti da se rastvori. Kada bude spreman, dodati ulje i dobro promešati, pa dodati brašno i so i energično mešati varjačom dok se ne dobije vrlo mekano i lepljivo testo. Ne bi trebalo da bude previše lepljivo, ali ako jeste, dodati još jednu kašiku brašna. Pokriti testo krpom i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko sat vremena, da se udvostruči.
Kada je testo spremno, preneti ga na pobrašnjenu površinu, lagano premesiti i razvući u veliki pravougaonik debljine oko 5 mm. Umutiti fil od malina da se opusti i ravnomerno ga rasporediti po testu, pazeći da jedan kraj ostane čist, kako bi se štrudla mogla dobro zatvoriti. Uviti u čvrst rolan, pazeći da je sastav dobro zatvoren.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Staviti štrudlu na veliki pleh obložen papirom za pečenje, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odmara i raste još oko 30 minuta na toplom mestu. Neposredno pre pečenja, obilno je poprskati vodom i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200°C, oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi u potpunosti, a zatim seći i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.