Wednesday 18 September 2024

VEGAN ŠTRUDLA OD BOROVNICE I LIMUNA

Vegan štrudla od borovnice i limuna. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekano testo
400 g mekog brašna
180 ml tople vode
50 g žutog šećera
25 g svežeg kvasca
70 ml ulja, podeljeno
1 kašika svežeg limunovog soka
2 kašičice vanile
1 kašičica rendane limunove korice
1 kašičica soli
Za fil sa limunom i borovnicama
400 g borovnica, svežih ili odmrznutih
150 g žutog šećera
30 ml svežeg limunovog soka
1 kašičica vanile
40 g gustina
40 ml hladne vode
20 g vegan maslaca
Za serviranje
50 g prah šećera, po želji

Priprema
Za fil, staviti voće, šećer i limunov sok u šerpicu i ostaviti da stoji oko 30 minuta. Kada voće bude spremno, dodati vanilu i staviti na srednje jaku vatru. Zasebno umutiti gustin i hladnu vodu. Kada voće počne da vri, dodati mešavinu gustina i kuvati, neprekidno mešajući, oko 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, dodati maslac, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi.
Za testo, izmešati izmrvljeni kvasac sa vodom, šećerom, limunovom koricom i vanilom. Ostaviti da se rastvori i aktivira. Nakon nekih 10 minuta, tome dodati 45 ml ulja i limunov sok i dobro izmešati. Prosejati brašno i so i energično mešati varjačom dok se ne dobije vrlo mekano testo. Ne bi trebalo da bude previše lepljivo, ali ako jeste, dodati još jednu kašiku brašna i dobro izmešati. Pokriti testo krpom i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
Kada testo bude spremno, preneti ga na pobrašnjenu površinu, lagano ga premesiti da postane elastičnije i razviti u veliki pravougaonik debljine oko 5 mma. Umutiti ohlađeni fil, pa ga ravnomerno naneit na stesto, pazeći da jedna od ivica bude čista, kako bi se štrudla mogla lepo zatvoriti. Počev od duže ivice, pažljivo uviti testo u čvrst rolat. Dobro pritisnuti da fil ne iscuri tokom pečenja. Ako je potrebno, navlažiti ivicu testa hladnom vodom da bi se bolje zatvorilo.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Staviti strudlu na veliki pleh obložen papirom za pečenje, prekriti krpom i ostaviti da stoji i raste još oko 30 minuta na toplom mestu. Pre pečenja, obilno premazati preostalim uljem i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200°C, oko 20 minuta, ili dok ne postane zlatna. Ostaviti da se potpuno ohladi, te seći i poslužiti sa prah šećerom. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.