Saturday 14 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI KOLAČ SA KARAMELOM OD NARANDŽE

Vegan čokoladni kolač sa karamelom od narandže. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kolač
150 g crne čokolade (50%)
120 g vegan maslaca
150 g žutog šećera
20 g gorkog kakao praha
150 g vanil sojinog jogurta
1 kašičica vanile
100 g mekog brašna
prstohvat praška za pecivo
Za karamel od narandže
250 ml sveže ceđenog soka narandže
100 g žutog šećera
prstohvat soli
Za čokoladni preliv
50 g crne čokolade (70%)
50 g čokolade za kuvanje (50%)
20 g vegan maslaca
2 kašičice ulja
naseckani pistaći, po želji

Vegan čokoladni kolač sa karamelom od narandže. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x20) papirom za pečenje. Čokoladu otopiti sa maslacem, skinuti sa vatre i dodati šećer i kakao prah i dobro izmešati. Dodati jogurt i vanilu i ponovo dobro umutiti žicom. Na kraju prosejati brašno i prašak za pecivo i nežno sjediniti bez previše mešanja. Sipati u kalup i peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 25 minuta. Ostaviti da se hladi i kalupu.
Dok se kolač hladi, pripremiti karamel. Pomešati sok sa šećerom pa staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Kada provri, smanjiti temperaturu i kuvati lagano 15-20 minuta, dok se ne smanji na trećinu zapremine. Skinuti sa vatre, dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Ostaviti da se prohladi i ravnomerno preliti preko kolača koji se hladi u plehu. Kada kolač upije sav karamel, staviti u frižider na najmanje 6 sati.
Kada je spreman za služenje, otopiti čokoadu sa maslacem i uljem i ostaviti da se blago prohladi. Iseći kolač na 9 velikih kocki, glazirati svaku posebno i posuti pistaćima. Služiti čim glazura počne da se steže. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.