Wednesday 18 September 2024

VEGAN SLATKI HLEB OD HIBISKUSA

Vegan slatki hleb od hibiskusa. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
350 g mekog brašna
1 kašičica soli
50 g kristal šećera
1 velika, puna kašika sušenog hibiskusa
200 ml vode
30 ml ulja
25 g svežeg kvasca
1/2 kašičica vanile
1/2 kašičice sveže rendane narandžine korice
nekoliko kapi vegan ružičaste boje za kolače, po želji

Priprema
Pustiti vodu i šećer da proključaju, pa preliti preko hibiskusa, pokriti i ostaviti oko 10 minuta, dok se ukus ne razvije i voda se ne prohladi. Dobro procediti topli čaj, dodati ulje i sveži kvasac. Dobro izmešati kako bi se kvasac otopio, zatim ostaviti da stoji oko 10 minuta. Kada je kvasac spreman, dodati vanilu i narandžinu koricu i dobro izmešati.
Dodati brašno i so, pa dobro izmešati varjačom, da se formira mekano testo. Mesiti zatim rukom 3-5 minuta, odk testo ne postane glatko i elastično. Po želji, dodati kap-dve vegan ružičaste boje i umesiti. Staviti testo u veliku posudu, pokriti i ostaviti da odmori i raste oko jedan sat.
Uključiti rernu da se greje na 200°C i obložiti mali kalup za vekne (10x20) pek papirom. Kada je testo spremno, prebaciti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu, podeliti na 12 delova po težini i oblikovati svaki u lopticu. Poređati loptice u dva reda u kalupu, pokriti i ostaviti da odmaraju dok se rerna greje. Pred samo pečenje, bogato isprskati testo hladnom vodom i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200˚C, 25-30 minuta, dok ne bude lepo rumen. Ostaviti da se malo ohladi i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se jedan mali hleb.