Monday 16 September 2024

VEGAN SLADOLED TORTA

Vegan sladoled torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
100 g mlevenog vegan vanila keksa
2 kašičice praška za pecivo
400 ml vode
150 g kristal šećera
100 g džema od kajsije
30 ml ulja
2 kašičice vanile
Za fil
450 ml sojinog mleka
100 g kristal šećera
80 g gustina
120 g vegan maslaca, isečenog na kockice
2 kašičice vanile
Za dekoraciju
100 ml vegan slatke pavlake
2 kašičice prah šećera, prosejanog

Vegan sladoled torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Mali deo mleka izmešati sa gustinom i šećerom, a veći deo staviti da provri na srednje jakoj vatri. Čim počne da vri, dodati razmućeni gustin i kuvati, uz stalno mešanje, oko 2 minuta, dok ne počne da podseća na puding. Skinuti sa vatre i ostaviti da se vrlo blago prohladi. Dodati mu maslac, komadić po komadić, neprekidno mešajući, dok se ne sjedini. Dodati vanilu, pokriti vrh plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Džem sjediniti sa šećerom veoma dobro, posebno ako ima komadića voća, dodati ulje, vanilu i vodu i dobro povezati. Ovo se može uraditi i štapnim mikserom. Na kraju dodati brašno, prašak za pecivo i mlevni keks, pa mešati dok se sve ne sjedini.
Podeliti masu između pripremljenih kalupa, pa odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta. Proveriti čačkalicom obavezno, da bi ostale svetle i mekane. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se hlade u kalupima oko 10 minuta, a zatim izvaditi i ostaviti da se ohlade u potpunosti na žici.
Kada se fil ohladi do sobne temperature, umutiti ga mikserom na najvećoj brzini, da postane kremast, pa ga podeliti na tri dela po težini i ostaviti sa strane.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Dodati trećinu fila, poravnati, pa staviti narednu koricu. Nastaviti ovako dok se ne potroše sve korice i sav fil, pa pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Umutiti vegan slatku pavlaku sa prah šećerom i dekorisati vrh i stranice ohlađene torte. Staviti tortu u zamrzivač oko 30 minuta pre služenja i služiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.