Saturday 14 September 2024

VEGAN SCHWARZWÄLDER KIRSCHTORTE BROWNIES

 Vegan Schwarzwälder Kirschtorte brownies. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownies
100 g mekog brašna
20 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice praška za pecivo
mala prstohvat soli
100 g žutog šećera
100 g crne čokolade (70%)
150 g vegan vanila jogurta
100 ml hladne vode
30 ml ulja
1 kašičica vanile
Za fil
300 g višanja, bez koštica
50 g žutog šećera
1/2 kašičice vanile
50 ml hladne vode ili Kirschwasser brendija
Za preliv i dekoraciju
100 ml vegan slatke pavlake
30 g prah šećera
1/2 kašičice vanile
100 g rendane crne čokolade

Priprema
Višnje izmešati sa šećerom i likerom (ili vodom) i ostaviti 30 minuta. Kada su spremne, dodati vanilu i staviti srednje jaku vatru. Ostaviti da lagano vre, povremeno mešajući, dok se ne ukuvaju na polovinu, gotovo poput džema. Skinuti s vatre i ostaviti da se prohlade.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Otopiti crnu čokoladu i ostaviti da se prohladi. Pomešati jogurt, vodu, ulje i vanilu, dodati šećer i mešati dok se ne počne topiti. Prosejati brašno, kakao prah, prašak za pecivo i so i kratko izmešati. Na kraju, dodati otopljenu čokoladu i sjediniti bez previše mešanja. Kalup (18x18) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 10-12 minuta. Proveriti čačkalicom.
Izvaditi iz rerne i odmah preliti kuvanim višnjama. Ostaviti sve da se potpuno ohladi, zatim prekriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider preko noći. Sledećeg dana, umutiti pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom, ravnomerno je rasporediti preko višanja i obilno posuti čokoladom. Servirati odmah. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.