Wednesday 18 September 2024

VEGAN SACHERTORTE KROFNE

Vegan Sachertorte krofne. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
425 g mekog brašna
15 g mleka u prahu, sojinog ili pirinčanog
1 1/2 kašičice soli
275 ml tople vode, podeljeno
40 ml ulja
25 g svežeg kvasca
35 g kristal šećera
15 g kakao praha
1 kašičica vanile
120 g džema od kajsije
50 g crne čokolade (85%)
100 g vegan mlečne čokolade
Priprema
Prosejati kakao prah u malu posudu, dodati tri kašike vrele vode, jednu kašiku ulja i vanilu i mešati dok se ne formira glatka pasta. Ostaviti sa strane. Izmešati kvasac, šećer i ostatak tople vode, pa ostaviti oko 10 minuta da kvasac aktivira.
Prosejati brašno u veliku posudu, dodati so i mleko u prahu, pa napraviti malo udubljenje u sredini, sipati kvasac, kakao i ostatak ulja i mešati varjačom dok se ne formira vrlo mekano testo.
Prebaciti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti rukama oko 5 minuta, dok ne postane glatko. Ako se previše lepi, dodati još malo brašna kako bi bilo upravljivo. Staviti testo u veliku posudu, pokriti krpom i ostaviti da raste oko sav vremena na toplom mestu.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Naraslo testo nežno premesiti, pa podeliti na deset jednaku delova. Oblikovati svaki deo u lopticu, pa ih poređati na veliki pleh obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti da oko 30 minuta.
Bogato ih poprskati hladnom vodom neposredno pre pečenja i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200˚C, 15-18 minuta. Dok se hlade, otopiti čokolade i ostaviti sa strane. Ostaviti krofne da se ohlade dovoljno da se može rukovati, pa napuniti džemom od kajsije. Glazirati čokoladom i poslužiti čim se glazura blago stegne. Od ove količine sastojaka, dobija se 10 krofni.