Sunday 15 September 2024

VEGAN RUM ČOKOLADNA TORTA

Vegan rum čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
150 g crne čokolade (70%)
120 g vegan maslaca
150 g žutog šećera
20 g gorkog kakao praha
150 g vanila sojinog jogurta
1 kašika ruma
1 kašičica vanile
100 g mekog brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
Za čokoladni mousse
150 ml vegan slatke pavlake
75 g ekstra crne čokolade
1 kašičica vanile
Za čokoladni sos
200 ml hladne vode
100 g kristal šećera
25 g gorkog kakao praha
2 kašičice ruma
1 kašičica vanile
⅓ kašičice gustina
1 kašika hladne vode

Vegan rum čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za čokoladni krem, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Pokriti površinu providnom folijom, a zatim staviti u frižider na 2 sata ili duže, po potrebi.
Za čokoladni sos, izmešati žicom hladnu vodu, šećer, kakao, rum i vanilu, pa staviti na jaku vatru da provri. Kuvati bez mešanja dok se sos blago ne zgusne, oko 5 minuta. Zasebno izmešati gustin i vodu, dodati u sos i vratiti na vatru. Kuvati još 2 minuta, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva mala kalupa (12 cm) papirom za pečenje. Čokoladu i maslac otopiti, pa im dodati šećer i kakao i dobro izmešati. Dodati jogurt, rum i vanilu i povezati masu, pa na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i lagano umešati.
Podeliti masu na dva dela i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 20-25 minuta. Kako se rerne razlikuju, proveriti čačkalicom da se ne bi prepekle. Ostaviti korice da se hlade postepeno.
Ohlađeni fil mutiti mikserom na najvećoj brzini dok se ne formiraju veoma čvrst vrhovi. Odvojiti par kašika sa strane i pokriti površinu, kako se ne bi sušio. Poravnati korice ako je potrebno, pa staviti prvu na tacnu za tortu, obložiti trakom acetatne folije i zatvoriti ram za kolače oko nje.
Pažljivo naneti polovinu fila, vodeći računa da se zadrži volumen, pa sipati čokoladni sos po želji. Naneti drugu polovinu fila, pa sipati još sosa i staviti drugu koricu. Pokriti plastičnom folijom ili komadom papira za pečenje i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Preostali čokoladni sos sipati u teglu i staviti u frižider.
Kada je torta spremna, izvaditi iz frižidera, skinuti ram za kolače i foliju, pa odvojenim filom premazati stranice i vrh. Dekorisati sa još čokoladnog sosai odmah služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 porcija.