Wednesday 18 September 2024

VEGAN PITICE OD BUNDEVE

Vegan pitice od bundeve i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za fil
500 g rendane bundeve
80 g kristal šećera
100 g suvog grožđa
80 g meda od maslačka
100 g pečenih oraha, mlevenih
2 kašičice vanile
mleveni cimet po ukusu
Za sastavljanje
16 kora za pitu, oko 500 grama
75 ml ulja
200 ml vode
1/2 kašičice vanile

Priprema
Staviti rendanu bundevu, cimet po ukusu i šećer u široku posudu i staviti je na srednje jaku vatru, te sačekati da provri. Zasebno potopiti suvo grožđe u toplu vodu.
Kada bundeva počne da vri, kuvati i mešati dok sva tečnost ne ispari. Ovo može potrajati u zavisnosti od bundeve i da li je bila sveža ili odmrznuta. Kada je sve spremno, Skinuti sa vatre i dodati vanilu, med od maslačka, mlevene orahe i proceđeno grožđe. Dobro izmešati, probati fil i prilagoditi količinu cimeta i nivo slatkoće prema želji. Ostaviti da se malo ohladi.
Uključiti rernu da se greje na 200°C i obložiti veliki pleh pek papirom. Vodu, ulje i vanilu pustiti da provri, pa skinuti sa vatre da se prohladi.
Postaviti jednu koru na radnu površinu, premazati je obilno mešavinom ulja i vode, staviti drugu koru preko nje, a zatim deo fila u centar. Napraviti paketić od kora, pa nastaviti na isti način dok se sav materijal ne potroši. Poređati pitice na pleh i premazati ih preostalom mešavinom vode i ulja. Peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 20-25 minuta. Kada se ispeku, ostaviti da se hlade na plehu oko 20 minuta i poslužiti uz kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 porcija.