Wednesday 11 September 2024

STARINSKA VEGAN PITA SA CRVENIM VOĆEM

Starinska vegan pita sa crvenim voćem. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
180 g mekog brašna
¾ kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
50 g vegan maslaca, omekšanog
50 g kristal šećera
30 g vegan meda
2 kašičice vanile
30 ml hladne vode
Za fil od bobičastog voća
300 g mešanog crvenog voća
50 ml hladne vode
50 g kristal šećera
40 g gustina
20 g mekog brašna
1 kašičica vanile
50 g vegan maslaca, sobne temperature
Za preliv od crne čokolade
100 g crne čokolade
30 ml ulja

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Izmešati suve sastojke za korice, napraviti udubljenje u sredini i dodati maslac, med i vanilu. Kratko izmešati varjačom, a zatim nežno mesiti dok se ne formira mrvičasto testo. Dodavati vrlo hladnu vodu, kašiku po kašiku, dok se ne formira mekano testo.
Odmah razvaljati testo u četiri diska prečnika oko 15 centimetara. Postaviti diskove testa na veliki pleh obložen papirom za pečenje i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 8-10 minuta. Pažljivo posmatrati tokom pečenja, jer bi trebalo da ostanu svetle. Čim se ispeku, izvaditi iz rerne ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi.
Za pripremu fila, izmešati voće i šećer, pa staviti da provri na srednje jakoj vatri. Pustiti da vri oko 5 minuta, dok se ne zgusne. U međuvremenu, pomešati hladnu vodu, gustin, brašno i vanilu. Nakon 5 minuta kuvanja, voću dodati mešavinu gustina i kuvati, stalno mešajući, dok se ne zgusne, oko minut-dva. Skoniti sa vatre i odmah dodati iseckani maslac. Mešati dok se potpuno ne otopi, pa ostaviti fil da se prohladi i bude mlak i maziv.
Staviti prvu koru na tacnu za torte, postaviti ram oko njega i obložiti ga trakom acetata. Podeliti fil na tri jednaka dela, pa naneti trećinu fila na koricu. Staviti drugu koru i ponavljati postupak dok se sve ne potroši, pa ostaviti pitu na hladnom mestu oko sat vremena.
Otopiti čokoladu sa uljem, preliti preko pite i blago protresti tacnu da se ravnomerno rasporedi, a zatim staviti sve u frižider na najmanje 8 sati. Ostaviti pitu na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta pre serviranja i služiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.