Saturday 14 September 2024

VEGAN PARFE OD ŠAMPANJCA I BELE ČOKOLADE

Vegan parfe od šampanjca i bele čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za krem od bele čokolade
650 ml sojinog mleka
30 g gustina
50 g kristal šećera
1 ½ kašičica vanile
150 g vegan bele čokolade
Za vegan žele od šampanjca i bobičastog voća
1 l šampanjca
600 g crvenog voća; jagoda, višanja, malina
200 g kristal šećera
90 g gustina
1 kašičica vanile
Za dekoraciju
200 ml vegan slatke pavlake
30 g prah šećera, prosejanog
1/2 kašičice vanile

Priprema
Malu količinu mleka izmešati sa gustinom, vanilom i šećerom, a ostatak staviti na srednje jaku vatru da provri. Kada mleko počne da se blago vri, sipati mešavinu gustina i kuvati, stalno mešajući, 2 minuta, dok se ne zgusne i ne postane nalik na mekani puding. Skinuti sa vatre i odmah dodati belu čokoladu. Ostaviti da stoji minut-dva, kako bi se čokolada počela topiti, a zatim energično mešati dok se potpuno ne sjedini. Raspodeliti krem u šest velikih dezertnih čaša, prekriti plastičnom folijom i ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi.
Dok se krem hladi, pripremiti žele od šampanjca i bobica. Mali deo šampanjca izmešati sa gustinom i šećerom, a ostatak sipati u šerpu, dodati crveno voće i staviti na srednje jaku vatru. Kada počne lagano da vri, nežno mešati oko 5 minuta, dok šampanjac delimično ne ispari i dok voće ne omekša. Najbolje je lagano pritisnuti jednu jagodu i ako je mekana, spremno je.
Dodati mešavinu gustina i vanilu i kuvati 3-4 minuta, stalno mešajući varjačom, dok se žele ne skuva. Skinuti sa vatre i ostaviti da se počne hladiti. Kada dostigne sobnu temperaturu, ali još uvek zadrži tečnost donekle, rasporediti preko krema, pa ponovo pokriti plastičnom folijom i ostaviti ih da se ohlade u potpunosti u frižideru.
Neposredno pre serviranja, umutiti vegan slatku pavlaku sa malo prah šećera i vanile, dodati u svaku čašu zajedno sa par zaleđenih bobica i odmah služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 6 bogatih porcija.