Friday 27 September 2024

VEGAN ORAH KEKSIĆI

Vegan keksići sa orasima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
100 g vegan maslaca, omekšanog
60 g prah šećera, prosejanog
1 kašičica vanile
1/8 kašičice praška za pecivo
100 g mekog brašna
50 g mlevenih pečenih oraha
30 g mlevenih pečenih badema
25 g gustina
50 g vegan mlečne čokolade, za dekoraciju

Priprema
Mikserom sjediniti omekšali vegan maslac, prah šećer i vanilu, pa im dodati orahe, bademe i gustin i još jednom dobro umutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa kašikom ili varjačom zamesiti testo. Biće blago lepljivo, pa ga odmah staviti između dva lista pek papira i razviti na oko 5mm debljine.
Staviti celu tablu testa u zamrzivač na 15-20 minuta, da očvrsne. Za to vreme uključiti rernu da se greje na 180° i obložiti dva velika pleha papirom za pečenje, jer se keksići dosta rašire u toku pečenja.
Sekačem za keksiće ili običnom čašom vaditi krugove prečnika 5 cm, pa ih poređati na pripremljene plehove. Preostalo testo nežno premesiti, pa ponovo razviti na isti način. Ako omekša ili počne da se lepi, staviti nazad u zamrzivač na kratko, pa nastaviti dok se ne potroši sva količina testa.
Peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 8-10 minuta. Dosta se šire u toku pečenja, pa ih dobro paziti da ne zagore. Ostaviti ih na plehu dok ne očvrsnu, pa dekorisati otopljenom čokoladom i odmah služiti. Ova količina namirnica daje 24 keksića.