Wednesday 18 September 2024

VEGAN MRVIČASTA PITA OD ŠLJIVA I ČOKOLADE

 Vegan mrvičasta pita od šljiva i čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za koricu
120 g mekog brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
100 g kristal šećera
40 ml ulja
100 g gazirane vode
1 kašičica svežeg soka limuna
Za fil od šljiva i čokolade
400 g šljiva, merenih bez koštica
120 g kristal šećera
30 g gustina
30 g hladne vode
30 g mlevenih pečenih oraha
50 g ekstra tamne čokolade (80%), sitno seckane
½ kašičice vanile
Za mrvičasti posip
60 g čvrstog vegan maslaca, hladnog
80 g kristal šećera
60 g mekog brašna
40 g mlevenih pečenih oraha

 Vegan mrvičasta pita od šljiva i čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Postupak
Šljive naseckati ili izblendirati, dodati im šećer i sipati u šerpicu debljeg dna. Staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri, pa kuvati, uz povremeno mešanje, 10-15 minuta ili dok ne počne ličiti na džem. Zasebno izmešati gustin sa hladnom vodom, dodati šljivama, pa kuvati, ovog puta uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok se ne zgusne u potpunosti. Skinuti s vatre, dodati orahe, vanilu i čokoladu i dobro izmešati. Ostaviti da se prohladi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i početi sa pravljenjem mrvičastog posipa. Izmešati brašno, šećer i orahe, dodati hladni maslac, pa napraviti mrvice, najbolje prstima, zbog male količine, ali se može uraditi i viljuškom. Ostaviti sa strane.
Za podlogu, izmešati brašno sa sodom bikarbonom i šećerom, pa dodati sve tečne sastojke i sjediniti. Kalup (18x18) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, svega 10 minuta, samo da se korica učvrsti. Izvaditi iz rerne, nežno naneti fil i preko njega posip, pa vratiti u rernu na još 25-30 minuta. Ostaviti da se ohladi u potpunosti, pa služiti uz domaću jaku kafu. Od ove količine namirnica, dobija se 16 porcija.