Saturday 14 September 2024

VEGAN MRAMORNA TORTA SA ČOKOLADNIM FILOM

Vegan mramorna torta sa čokoladnim filom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
300 ml sojinog mleka
1 1/2 kašičica sirćeta
75 ml ulja
mali prstohvat soli
250 g mekog brašna
15 g gustina
2 1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice praška za pecivo
250 g žutog šećera
2 kašičice vanile
25 g gorkog kakao praha
15 ml vruće vode
Za čokoladni fil
200 ml vegan slatke pavlake
80 g ekstra crne čokolade (85%)
1 kašičica vanile
Za dekoraciju
100 ml vegan slatke pavlake
10 g gorkog kakao praha
1 kašičica vanile

Vegan mramorna torta sa čokoladnim filom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za pripremu čokoladnog fila, otopiti crnu čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim preneti u frižider na najmanje 2 sata.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti tri mala kalupa (16 cm) papirom za pečenje. Preliti kakao vrelom vodom i ostaviti sa strane. Pomešati sojino mleko, sirće, so i ulje u srednjoj posudi i ostaviti 15 minuta. Sjediniti suve sastojke, dodati sve tečne i povezati masu bez previše mešanja. Podeliti masu na dva dela, te u jedan dodati kakao i izmešati.
Ravnomerno podeliti obe mase između tri kalupa, praveći mramorni efekat mešanjem štapićem ili tankim nožem. Peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-15 minuta. Pečene ostaviti da se hlade u kalupima 10 minuta, a zatim ih izvaditi na rešetku da se ohlade u potpunosti.
Čokoladni fil dobro umutiti mikserom dok ne počne ličiti na šlag, pa podeliti na dva jednaka dela. Poravnati korice ako je potrebno i staviti prvu na tacnu za tortu. Postaviti ram ili obruč oko nje, obložiti trakom acetatne folije, te zatvoriti ram. Na koricu naneti polovinu fila, pa staviti drugu koru. Ponoviti postupak, pa pokriti vrh papirom za pečenje i staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati.
Kada se torta ohladi i bude spremna, umutiti slatku pavlaku i vanilu u mekani šlag, dodati kakao u jedan deo i nastaviti sa mućenjem. Dekorisati tortu po želji i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.