Wednesday 18 September 2024

VEGAN BROWNIES SA MENTOM I ČOKOLADNIM PRELIVOM

Vegan brownies sa mentom i čokoladnim prelivom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mocha brownies podlogu
100 g mekog brašna
20 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
100 g crne čokolade (80%)
100 ml vrele vode
2 kašičice instant espresso praha
150 g vegan vanil jogurta
100 g žutog šećera
40 ml ulja
1 1/2 kašičice vanile
Za fil od mente i vanile
450 ml sojinog mleka
15-20 svežih listova mente
80 g gustina
100 g kristal šećera
mali prstohvat kurkume
1/2 kašičice vanile
150 g vegan maslaca, iseckanog
Za bogati čokoladni preliv
100 g crne čokolade (75%)
75 ml vegan slatke pavlake

Vegan brownies sa mentom i čokoladnim prelivom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Veći deo sojinog mleka izmešati sa svežim listovima nane i staviti da se zagreje. Čim počne da se zagreva, skinuti sa vatre, dobro poklopiti i ostaviti da stoji najmanje 20 minuta, dok se ne ohladi. Mleko procediti i vratiti na srednje jaku vatru, a mali odvojeni deo izmešati sa gustinom, šećerom, kurkumom i vanilom. Kada mleko počne da ključa, sipati mešavinu gustina i kuvati, stalno mešajući, dok ne ne formira gusti krem, oko 2 minuta. Skinuti sa vatre, pa dodati vegan maslac, komadić po komadić, stalno muteći. Kada fil bude dobro sjedinjen, pokriti vrh prijanjajućom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti mali kalup (15 cm) pek papirom. Otopiti crnu čokoladu i ostaviti da se prohladi. Izmešati vrelu vodu i espresso granule, pa ostaviti da se hladi. Sve suve sastojke dobro izmešati, pa im dodati sve tečne, uključujući i rastvoreni espresso i otopljenu čokoladu. Sjediniti bez previše mešanja, pa odmah sipati masu u kalup i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom, izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi u kalupu.
Kada je sve hladno na dodir, umutiti ohlađeni fil mikserom na najjvećoj brzini dok ne postane kremast, oko minuta ili dva, kako bi bio lakši za mazanje. Staviti brownie podlogu na tacnu za posluženje, zatvoriti ram za kolače oko nje, pa naneti svu količinu fila. Poravnati i staviti u frižider najmanje 2 sata.
Za pripremu čokoladnog preliva, otopiti iseckanu čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se hladi svega nekoliko trenutaka. Izvaditi tortu iz frižidera, premazati je brzo i vratiti u frižider da se ohladi još najmanje 8 sati. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.