Saturday 14 September 2024

VEGAN TORTA SA ČOKOLADOM I NANOM

Vegan torta sa čokoladom i nanom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
350 g mekog brašna
2 kašike gustina
1 1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
30 g gorkog kakao praha
250 g žutog šećera
500 ml tople vode
100 ml ulja
1 1/2 kašičice vanile
1 kašičica jabukovog sirćeta
Za kremasti fil
400 ml vode
20 svežih listova nane
150 g žutog šećera
40 g gustina
1/2 kašičice vanile
75 g vegan maslaca
1/2 kašičice svežeg limunovog soka
vegan ekstrakt mente, po ukusu
zelena vegan boja za hranu, po želji
Za dekoraciju
100 ml vegan slatke pavlake
50 g čokolade za kuvanje (50%)
1/2 kašičice vegan ekstrakta mente, po želji

Vegan torta sa čokoladom i nanom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Prosejati suve sastojke i dobro sjediniti sa šećerom. Suvim sastojcima dodati sve tečne, redosledom po želji, lepo sjediniti i podeliti na dva dela. Peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta, uz obaveznu proveru čačkalicom. Ostaviti ih da se hlade u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih prebaciti na rešetku da se ohlade u potpunosti.
Za fil, sveže listove nane preliti vrelom voodm, pokriti i ostaviti da stoji 5-7 minuta. Procediti čaj i izmešati sa gustinom, šećerom i vanilom. Staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provi, pa kuvati, uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok ne počne da podseća na puding. Skinuti sa vatre i ostaviti da se blago prohladi, pa dodati maslac, kockicu po kockicu, mešajući dok se ne sjedini. Pokriti plastičnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Ohlađeni fil dobro umutiti mikserom, dodati mu limunov sok i mutiti dok se ne dobije gust i sjajan krem. Probati fil i dodati eventualni ekstrakt mente i boju za kolače, pa sjediniti. Kada sve bude spremno, početi sa sastavljanjem torte.
Poravnati korice ako je potrebno i staviti prvu na tacnu za tortu. Postaviti obruč ili ram za kolače oko nje, obložiti trakom acetata i zatvoriti. Dodati ceo fil, poravnati, pa staviti drugu koricu. Pokriti plastičnom folijom i staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati.
Tek pred služenje, otopiti čokoladu i ostaviti da se prohladi. Umutiti slatku pavlaku u šlag, sa ili bez ekstrakta mente i dekorisati tortu po želji. Poslužiti dobro ohlađeno. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.