Wednesday 18 September 2024

VEGAN MINI ČOKOLADNA TORTA OD ORAHA

 Vegan mini čokoladna torta od oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za meke čokoladne korice
150 g mekog brašna
20 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice instant kafe u granulama
120 g kristal šećera
1 1/2 kašičica vanile
45 ml ulja
200 ml gazirane vode
Za fil od oraha
300 g hladnog sojinog mleka
40 g gustina
90 g žutog šećera
1 kašičica ruma
1/2 kašičice vanile
120 g vegan maslaca
300 g mlevenih pečenih oraha

Priprema
Početi od pravljenja fila. Sipati hladno sojino mleko u veliku šerpu, dodati gustin, šećer, rum i vanilu, dobro promešati i staviti na srednje jaku vatru. Čim počne da vri, početi sa mešanjem i kuvati 2-3 minuta, dok se ne zgusne u krem. Skloniti sa vatre, sipati u veliku posudu i dodati kockice vegan maslaca. Ostaviti da stoji minut ili dva, a zatim dobro umutiti električnim mikserom. Mutiti dok se sve ne sjedini, prekriti površinu providnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Za korice, najpre zagrejati rernu na 180°C. Uzeti veliku posudu i prosejati glatko brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Dobro promešati, zatim dodati šećer i sjediniti. Sipati gaziranu vodu, ulje i vanilu i brzo mešati žicom dok se sve ne sjedini. Pripremiti mali kalup za pečenje (18x18 cm) oblaganjem dna i strana papirom za pečenje ili obilno premazati vegan maslacem i posuti brašnom.
Sipati smesu u pripremljeni kalup i odmah peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta, proveravajući čak i ranije, kako bi korice ostale što mekše i sočnije. Čim čačkalica izađe čista, korice su gotove. Izvaditi rerne i ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu.
Kada su fil i korice hladni na dodir, dobro umutiti fil električnim mikserom, sve dok ne postane gladak i maziv. Dodati mlevene orahe i dobro umutiti još jednom. Staviti u frižider na oko 30 minuta. Izravnati koricu, ako je potrebno, te je pažljivo preseći po širini i dužini, kako bi se dobile četiri tanke pravougaone korice. Biće veoma tanke i nežne, pa je potrebno pažljivo raditi. Izvaditi ohlađeni fil iz frižidera i podeliti na četiri jednaka dela. Jednu četvrtinu ostaviti za premazivanje kolača.
Staviti prvu koricu na tacnu, premazati čevtrtinom fila od oraha, pokriti drugom koricom i ponavljati dok se sve ne potroši. Premazati vrh i strane odvojenim filom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Poslužiti dobro ohlađenu uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 10 bogatih porcija.