Wednesday 18 September 2024

VEGAN MEDENJAK TORTA SA FILOM OD KAJSIJA

Vegan medenjak torta sa filom od kajsija. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
150 g mekog brašna
100 g ražanog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice praška za pecivo
1 1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice mlevenih karanfilića
150 g kristal šećera
veći prstohvat soli
180 ml gazirane vode
200 g džema od kajsije
50 g meda od maslačka
60 ml ulja
1 1/2 kašičice vanile
Za fil
450 g kajsija, svežih ili iz konzerve
100 g žutog šećera
80 g gustina
120 ml hladne vode
1 kašičica vanile
180 g vegan maslaca, iseckanog na kockice
Za glazuru od crne čokolade
100 g crne čokolade (60%)
50 ml vegan slatke pavlake

Vegan medenjak torta sa filom od kajsija. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Kajsije naseckati, ispasirati ili pretvoriti u glatki pire, u zavisnosti od željene teksture, pa staviti u šerpicu zajedno sa šećerom i staviti na srednje jaku vatru. Posebno umutiti gustin, vodu i vanilu. Kada kajsije počnu da ključaju, početi sa mešanjem i kuvati dok deo tečnosti ne ispari, oko 5 minuta. Dodati gustin i energično mešati 2-3 minuta, dok se voće ne skuva u lep, sjajan puding. Skinuti sa vatre, sipati u veliku posudu i dodati iseckani vegan maslac. Ostaviti da odstoji minut ili dva, a zatim dobro umutiti koristeći električni mikser na najvećoj brzini. Mutiti dok se sve ne sjedini, prekriti vrh prozirnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x30) pek papirom. Sve suve sastojke dobro izmešati žicom, pa im dodati sve tečne sastojke i dobro sjediniti. Ako je džem bio veoma čvrst, bolje je razmutiti ga sa gaziranom vodom pre dodavanja, da ne bi ostali komadići. Sipati masu u kalup i odmah peći, na 180°C, oko 20-25 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu.
Kada se fil ohladi, ponovo ga umutiti na najvećoj brzini, pa staviti u frižider na oko 30 minuta. Poravnati koricu ako je potrebno, te pažljivo preseći na pola, po debljini i dužini, da se dobiju četiri tanke pravougaone korice. Izvaditi ohlađeni fil iz frižidera i odvojiti trećinu za dekoraciju torte, a preostali fil podeliti na tri jednaka dela.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Dodati trećinu fila i ponavljati postupak dok se sve ne potroši. Prekriti vrh torte prozirnom folijom ili papirom za pečenje i staviti u frižider zajedno sa odvojeim filom, na najmanje 8 sati.
Za pripremu čokoladne glazure, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se malo ohladi. Izvaditi tortu iz frižidera, skinuti ram i dekorisati odvojenim filom. Preliti pripremljenom čokoladom i poslužiti čim se glazura stegne. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.