Wednesday 18 September 2024

VEGAN MEDENJACI SA DŽEMOM OD KAJSIJE

Vegan medenjaci sa džemom od kajsije. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za vegan keksiće
200 g mekog brašna
50 g integralnog brašna
1 kašičica mlevenog cimeta
1/4 kašičice mlevenih karanfilića
1/4 kašičice mlevenog đumbira
1/2 kašičice sodе bikarbone
90 g kristal šećera
50 ml vode
50 ml ulja
60 g vegan meda
1 kašičica vanile
Za fil i glazuru
75-100 g gustog džema od kajsije
150 g crne čokolade (75%)

Vegan medenjaci sa džemom od kajsije. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Zagrejati rernu na 180°C. Uzeti veliku činiju i prosejati oba brašna, začine i sodu bikarbonu i dobro umutiti. Dodati šećer i izmešati. U zasebnoj posudi pustiti vodu, ulje, med i vanilu da proključaju. Kada proključa, preliti odmah preko suvih sastojaka i mešati varjačom dok se ne formira mekano testo. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje. Kratko premesiti testo rukom, podeliti na 16 jednakih delova, oblikovati u loptice i ređati na pleh. Neće se rašitiri puno u toku pečenja.
Prstom ili drškom varjače napraviti udubljenje u sredini svake loptice i odmah ih peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C oko 10-12 minuta. Ne bi trebalo da dobiju mnogo boje, bilo bi dobro da ostanu svetli. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade na plehu. Ako je potrebno, nežno pritisnuti udubljenja mericom ili drškom varjače, da bi se lakše filovali džemom.
Kada se keksići skoro u potpunosti ohlade, staviti džem od kajsije u kesu za dekorisanje i obilno napuniti svaki od njih. Staviti ih u dobro zatvorenu posudu kako se ne bi sušili, pa otopiti čokoladu, bilo na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj pećnici. Glazirati svaki keks po želji i ostaviti da se glazura stegne. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 srednjih keksića.