Saturday 14 September 2024

VEGAN SLADOLED TORTA OD BELE ČOKOLADE I LEŠNIKA

 Vegan sladoled torta od bele čokolade i lešnika. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
350 g mekog brašna
50 g sitno mlevenog brašna od lešnika
3 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
200 g kristal šećera
400 ml hladne vode
30 ml Frangelico likera
75 ml ulja
2 kašičice vanile
Za fil od bele čokolade
600 ml sojinog mleka
80 g gustina
120 g kristal šećera
2 kašičice vanile
mali prstohvat soli
100 g vegan bele čokolade, iseckane
150 g vegan maslaca, iseckanog na kockice
Za dekoraciju
150 g pečenih lešnika, iseckanih
Priprema
Mleko izmešati sa gustinom, šećerom i vanilom i dobro sjediniti. Staviti na srednje jaku vatru i čim počne da se zagreva, početi sa mešanjem. Kada počne blago da vri, kuvati uz konstanto mešanje, 2-3 minuta, dok ne počne da podseća na gust puding. Skinuti sa vatre, dodati so i ostaviti da se hladi samo minut. Neprekidno mešajući, dodavati kockicu po kockicu maslaca i čokolade, dok se sve ne poveže. Nastaviti sa mešanjem dok fil ne postane sjajan. Pokriti vrh plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne i nežno mešati dok se ne poveže. Podeliti masu ravnomerno između četiri kalupa i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-12 minuta. Pečene ostaviti u kalupima 10 minuta, a zatim prebaciti na rešetku.
Ohlađeni fil dobro umutiti mikserom da bi se lakše nanosio, pa ga podeliti na četiri jednaka dela po težini i jedan od njih odvojiti za kasnije. Korice poravnati ako je potrebno.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Dodati deo fila, poravnati, pa staviti narednu koricu. Nastaviti ovako dok se ne potroše sve korice i sav fil, pa pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Kada se torta stegne, umutiti fil električnim mikserom na visokoj brzini nekoliko minuta, te zatim premazati celu tortu. Bogato prekriti tortu seckanim lešnicima i staviti u zamrzivač na 30 minuta do sat vremena. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.