Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI KOLAČ SA KREMOM OD LEŠNIKA

Vegan čokoladni kolač sa kremom od lešnika i glazurom od čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za vegan čokoladni kolač
200 g oštrog brašna
50 g prženih lešnika, mlevenih
1 1/2 kašičice praška za pecivo
10 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice instant espresso praha
120 g žutog šećera
65 ml ulja
200 ml vrele vode
1 kašičica vanile
Za bogati krem od lešnika
350 ml sojinog mleka, hladnog
40 g gustina
30 g oštrog brašna
50 g žutog šećera
100 g vegan maslaca, isečenog na kockice
60 g maslaca od lešnika
1/2 kašičice vanile
Za tamnu čokoladnu glazuru
100 g crne čokolade (70%)
40 g vegan maslaca
30 ml sojinog mleka

Priprema
Najpre napraviti fil od lešnika. Prosejati brašno i gustin, dodati šećer i mleko, te sve staviti na srednje jaku vatru. Pustiti da se polako zagreva i čim počne da vri, početi sa mešanjem. Kuvati, stalno mešajući, 2-3 minuta, ili dok se ne zgusne poput pudinga.
Skinuti sa vatre, dodati vegan maslac, vanilu i maslac od lešnika i mutiti dok se sve ne sjedini. Može se koristiti štapni mikser ili obični mikser, radi lakšeg mućenja. Kada se sve sjedini, pokriti površinu providnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Za sam kolač, najpre zagrejati rernu na 180°C. Prosejati kakao u malu posudu, dodati espresso i preliti sa oko 50 ml ključale. Kratko izmešati i ostaviti sa strane. U drugoj posudi izmešati šećer i ostatak vrele vode. Dodati ulje, vanilu i kakao prah i dobro izmešati, pa na samom kraju prosejati brašno i dodati mlevene lešnike i prašak za pecivo. Mešati žicom samo dok se ne sjedini lepo.
Obložiti manji pleh (18x18 cm) papirom za pečenje, sipati pripremljeu masu i peći odmah, u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 15 minuta. Kada čačkalica izađe čista, kolač je gotov. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u plehu do sobne temperature.
Kada su i kolač i fil hladni na dodir, dobro umutiti fil električnim mikserom. Rasporediti fil preko celog kolača, lepo poravnati, pa staviti ceo pleh u frižider na najmanje sat vremena, najbolje dva.
Kada fil postane donekle čvrst na dodir, pripremiti čokoladnu glazuru. Otopiti crnu čokoladu, vegan maslac i sojino mleko na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj, pa ostaviti da se blago prohladi. Sipati preko fila, poravnati i vratiti u frižider na najmanje 6 sati, ili preko noći. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.