Wednesday 18 September 2024

VEGAN LEDENE KOKOS KOCKE

Vegan ledene kokos kocke. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane korice
250 g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
40 g gorkog kakao praha
200 g kristal šećera
100 g žutog šećera
mali prstohvat soli
425 ml vrele vode
100 ml ulja
2 kašičice vanile
Za kokos fil
400 ml gustog kokosovog krema
400 ml kokosovog mleka
120 g gustina
2 kašičice vanile
200 g kristal šećera
mali prstohvat soli
250 g vegan maslaca, sobne temperature
80 g kokosovog brašna, podeljeno

Priprema
Izmešati kokosov krem i kokosovo mleko, pa dobro sjediniti, dodati gustin, šećer, vanilu i so, pa staviti na srednje jaku vatru da provri. Čim provri, početi sa mešanjem i kuvati 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, pokriti vrh prijanjajućom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x30) pek papirom. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne i nežno mešati dok se sve ne sjedini. Sipati masu u pripremljeni kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 20 minuta. Obavezno proveriti kolač čačkalicom, pa ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu.
Kada se krem ohladi, penasto umutiti maslac, pa mu dodavati krem, kašiku po kašiku, neprestano muteći. Dodati 50 g kokosovog brašna i ponovo izmešati. Kada je fil spreman, preseći pečenu koricu na dva tanka dela i odvojiti četvrtinu fila u zasebnu posudu.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Dodati veći deo fila i lagano protresti kako bi se fil lepo rasporedio. Poravnati fil i staviti drugu koricu. Premazati odvojenim filom i posuti preostalim kokosovim brašnom. Staviti sve u frižider na najmanje 8 sati, pa služiti uz domaću, jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.