Wednesday 18 September 2024

VEGAN MEDENE ČOKOLADNE KUGLICE OD SUSAMA

 Vegan medene čokoladne kuglice od susama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
75 g vegan maslaca
25 g sojinog mleka
50 g vegan meda, od jabuke ili maslačka
50 g crne čokolade 75%)
1 kašičica vanile
150 g susama, belog i crnog, podeljenog
125 g vegan keksića, sitno mlevenog

Priprema
Susam prepržiti na velikom, suvom tiganju, 2-3 minuta, uz stalno mešanje, ali paziti da ne pregori, jer će biti gorak. Kada je fino aromatičan, odvojiti 50 g sa strane, a a ostatak staviti u drugu posudu.
U šerpu sipati sojino mleko, med, vegan maslac i vanilu, pa staviti na srednje jaku vatru. Pustiti da se lagano zagreva i otopi, ali da ne proključa. Kada se sve otopi, dodati čokoladu, skinuti sa vatre i mešati dok se ne sjedini. Ukoliko je potrebno, vratiti na toplu ringlu da bi se sve lakše pomešalo.
Sipati ovu smesu preko prženog susama i dobro izmešati. Na kraju dodati mleveni keks. U zavisnosti od samog keksića, možda neće biti potrebna cela navedena količina, a možda će biti potrebno i malo više. Kod ovakvih recepata, uvek je korisno imati malo više keksića pri ruci.
Kada se sve dobro izmeša, ostaviti da se malo ohladi kako bi se moglo oblikovati u kuglice. Može se lagano hladiti do sobne temperature oko 15 minuta, ili u frižideru ne duže od 10 minuta.
Uzimati male porcije smese, oko 15 g po kuglici, oblikovati ih u lepe loptice i odmah uvaljati u odvojeni susam, da bi se lepo zalepio. Nastaviti sa oblikovanjem dok se ne iskoristi sva smesa, poređati ih u jednom sloju na veliku tacnu, te staviti u frižider na najmanje 4 sata. Od ove količine sastojaka, dobija se 25 kuglica.